Vaniljkräm

Inget slår en hemmagjord vaniljkräm. Det är så himla gott. Det här receptet använder jag varje gång jag behöver vaniljkräm, oavsett om det är till en fyllning i en tårta, bullar eller till en dessert. Den här vaniljkrämen har underbar smak av vanilj och en len och krämig konsistens. Precis som en vaniljkräm ska vara! 😍

Allra bäst blir det när man använder en vaniljstång. Jag brukar även använda vaniljpasta , det ger en otroligt god och djup vaniljsmak, och som ni ser på bilden ovan så får man de små prickarna av fröna precis som när man använder en vaniljstång.  Det går att använda vaniljsocker också, det blir tyvärr inte samma smak, men om det är det enda du har hemma så funkar det också! Ett annat alternativ är vaniljpulver, det ger god smak men jag tycker det ger vaniljkrämen en lite för grå färg. Ni bestämmer såklart själva vilket ni vill använda, men jag rekommenderar verkligen vaniljpasta eller vaniljstång.

Ingredienser:
500 g mjölk (5 dl)
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
ca 120 g äggula (ca 6 st)
125 g strösocker (1 1/3 dl)
40 g majsstärkelse
30 g smör, rumsvarmt

Gör så här:

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölken, koka upp och dra väck från värmen och låt dra 10-15 minuter. (Om du använder vaniljpasta eller vaniljsocker så kokar du endast upp mjölken, tillsätt vaniljen vid steg 4).

2. Vispa äggulor, strösockret och maizena lite lätt. Ta väck vaniljstången och häll ned vänd mjölken i ägguleblandningen under vispning. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen.

3. Låt det koka upp på medelhög värme, vispa kraftigt hela tiden. Dra väck kastrullen när du ser den första bubblan och krämen har tjocknat.

4. Tillsätt smöret (samt vaniljpasta/vaniljsocker om du använder det) och blanda ordentligt. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Häll krämen i en skål och låt svalna i kylskåp eller i ett iskallt vattenbad. Täck vaniljkrämen med plastfolie (tryck plastfoliet så att det nuddar vaniljkrämen så bildas inget ”skinn” eller kondens)

Annons

8 reaktioner på ”Vaniljkräm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s