Kardemummabullar med vaniljkräm

Vilken är den godaste bullen? Jag skulle nog säga att kanelbullar och kardemummabullar delar första plats. Båda är ju så otroligt goda! Dessa kardemummabullarna kommer ni älska om ni tycker om kardemumma och vanilj. Saftiga, mjuka, smakrika och en klick krämig vaniljkräm i mitten. En perfekt bulle helt enkelt!

Bullarna innehåller en himmelskt god fyllning gjord på smör, socker, kardemumma, mandelmassa, ljus sirap och lite majsstärkelse. Bullarna blir så goda, och det blir en lite karamelliserad och knäckig yta på undersidan vilket är helt otroligt gott! Majsstärkelsen gör så att fyllningen stannar i bullen och inte rinner ut på plåten. Och vaniljkrämen kan du göra på t.ex. marsanpulver, men om du vill lyxa till det med hemgjord vaniljkräm så har jag ett recept på det HÄR, till det här bullreceptet så räcker det med en halv sats vaniljkräm och du kan med fördel göra krämen dagen innan du bakar bullarna.

Om du vill se fler bilder samt videos på hur jag gjorde dessa bullarna så kommer jag under dagen lägga ut det på min instagram, antingen som en händelse eller i ett inlägg. Kommer även spara händelsen under höjdpunkten ”bullar” som finns i min profil på Instagram, så sök på @bakamedjosefine eller klicka HÄR för att komma till min instagram ❤

Ingredienser (ca 15 st)

25 g jäst

2,5 dl mjölk

1 dl strösocker

6 g kardemumma (2 tsk)

400 g vetemjöl

100 g smör, rumsvarmt

0,5 tsk salt

Fyllning

125 g smör, rumsvarmt

50 g mandelmassa

100 g strösocker (drygt 1 dl)

40 g ljus sirap (2 msk)

1 tsk majsstärlekse/potatismjöl

1 tsk nymalen kardemumma (3 g)

ca 2-3 dl vaniljkräm (marsankräm eller hemgjord, se recept HÄR)

Garnering

Ägg uppvispat med en skvätt vatten + 1 nypa salt

Pärlsocker

Kardemummasocker (ca 1 dl strösocker blandat med 1 tsk nymald kardemumma)

Sockerlag

1 dl strösocker

knappt 1 dl vatten

Gör så här:

  1. Börja med att smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till ungefär 25 grader (går även att använda kall mjölk, kall vätska = längre jästid). Häll mjölken över jästen och rör tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt strösocker, kardemumma och vetemjöl. Börja arbeta degen på låg hastighet i ca 5 minuter. Höj hastigheten och tillsätt smöret lite i taget. När du har arbetat in allt smör i degen så tillsätter du saltet. Arbeta sedan degen i ca 10 minuter på medelhög hastighet (använd gärna en köksassistent om du har en sådan) tills du har en elastisk och glansig deg.
  3. Täck bunken med plastfolie eller en kökshandduk, låt sedan degen vila i ca 20-30 minuter. Gör fyllningen under tiden.
  4. Fyllning: Riv eller smula mandelmassan i en bunke tillsammans med smöret. Vispa snabbt ihop till en krämig konsistens. Tillsätt resten av ingredienserna (förutom vaniljkrämen) och rör snabbt ihop till en krämig massa. Ställ sedan åt sidan.
  5. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord eller en silikonmatta. Kavla ut degen till en stor rektangel. Bred på fyllningen och vik degen på mitten (eller vik ett treslag). Kavla nu några gånger till så att eventuella luftbubblor försvinner och degen blir lite större. Skär sedan remsor, ca 2 cm breda, tvinna remsorna och rulla sedan ihop. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ungefär 1,5-2 timmar beroende på hur varm din degvätska var samt hur varmt det är i ditt kök. Under tiden kan du göra sockerlagen.
  6. Sockerlag: Koka upp 1 dl strösocker och knappt 1 dl vatten i en liten kastrull. Låt koka i några minuter tills allt socker löst upp sig. Dra väck från värmen och låt svalna.
  7. När det återstår cirka 30 minuter av jästiden så sätter du ugnen på 200 grader.
  8. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker främst på ”kanterna”. I mitten gör du försiktigt en liten grop där du spritsar/lägger en klick med vaniljkräm.
  9. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått en fin färg.
  10. Ta ut och pensla bullarna med sockerlagen. Strö på kardemummasockret. Låt svalna.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s