Semlor

Det här är mitt bästa recept på semlor. Supersaftig och mjuk bulle med mycket kardemumma, fylld med himmelskt god mandelfyllning och fluffig grädde. Mums!

I receptet nedan så har jag delat med mig av två varianter på mandelfyllning. Den ena är en enkel variant med mandelmassa (färdigköpt eller egen) som späs ut med vatten och/eller mjölk. Den andra varianten är en lite lyxigare fyllning som innehåller både mandelmassa och kanderade mandlar. Den är utan tvekan min favorit. Den är så galet god!! Det är samma fyllning som jag har i mina pavlova semlor (har ni inte testat det recepet så MÅSTE ni göra det, klicka HÄR för att komma till det receptet).

Hemligheten till saftiga bullar är mycket smör i degen, och att man använder rumsvarmt smör och inte smält. Det är även viktigt att inte använda för mycket mjöl, därför är det extra viktigt att använda en våg för att få exakt rätt mängd. Jag har även kommit på att det är extra bra om semlefyllningen är ganska lös, eftersom bullen kommer suga åt sig en del av vätskan från fyllningen och då är det bara en fördel om fyllningen är lite lösare. Då får man en extra saftig bulle. Har man en ”torr” och hård fyllning så kan semlorna bli lite torra.

Ingredienser (15 st)

25 g jäst

2,5 dl mjölk

1 dl strösocker

1 msk nymalen kardemumma

400 g vetemjöl (ca 6,5 dl)

100 g smör, rumsvarmt

0,5 tsk salt

Mandelfyllningalternativ 1

200 g mandelmassa

ca 120 g sötmandel, kanderade (recept på kanderade mandlar finns HÄR) (går att använda vanlig sötmandel också)

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

Ev. nymalen kardemumma

ca 0,75 dl ovispad grädde eller mjölk

Mandelfyllning – alternativ 2 (enkel)

300 g mandelmassa

vatten + mjölk

ev. nymalen kardemumma

Garnering

ca 4-5 dl grädde

Florsocker

Förslag på annan fyllning

Vaniljkräm (recept HÄR), nutella, lemon curd

Gör så här:

1. Börja med att smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till ungefär 25 grader (går även att använda kall mjölk, kall vätska = längre jästid ELLER värm till 37°C om du vill att bullarna ska jäsa snabbare, varm vätska = kortare jästid). Häll mjölken över jästen och blanda tills jästen löst upp sig)

2. Tillsätt strösocker, kardemumma och vetemjöl. Börja arbeta degen på låg hastighet i någon minut tills du har en degklump, tillsätt sedan smöret lite i taget och fortsätt arbeta degen på lite högre hastighet. När du har arbetat in allt smör i degen så tillsätter du saltet. Fortsätt sedan arbeta degen i ca 10-15 minuter eller tills du har glansig och elastisk deg. Degen ska vara klibbig men inte kladdig.

3. Täck bunken med plastfolie eller en kökshandduk, låt sedan degen vila i ca 20-30 minuter.

4. Dela degen i 15 delar, ca 60 g styck. Rundriv bullarna (kupa din hand och lägg över degbiten, tryck ned handen lätt mot bakbordet samtidigt som du rullar bollen inuti din kupade hand mot bordet tills du får slät boll. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek, 1,5-3 timmar beroende på hur varm degvätska/rumstemperatur. Under tiden bullarna jäser så kan du göra fyllningen.

5. Sätt ugnen på 220 grader. Sänk värmen till 200 grader när du ställer in plåten med bullar. Grädda i 8-10 grader eller tills de fått en fin färg. Ta ut och låt svalna på ett galler. Om du ej ska använda alla bullar så fryser du in de så fort bullarna har svalnat.

Mandelfyllningalternativ 1

  1. Börja med att kandera mandlarna, låt sedan svalna. Mixa/hacka mandlarna (gärna i en matbredare), det ska vara både lite smuligt och några grovhackade bitar som ger textur till fyllningen.
  2. Blanda alla ingredienser till fyllningen förutom grädden i en bunke. Vispa med elvisp i någon minut, rör sedan ned grädden lite i taget till önskad konsistens. Den ska vara ganska mjuk, inte för hård eller för rinnig.

Mandelfyllning – alternativ 2

  1. Smula mandelmassan i en bunke. Tillsätt vatten och mosa med gaffel/vispa med elvisp tills mandelmassan löst upp sig. Spä ut med mer vatten/mjölk tills den fått och ganska lös konsistens. (Den får gärna vara lite lösare, eftersom bullen kommer suga åt sig en del av vätskan vilket kommer göra bullen extra saftig). Smaksätt eventuellt med nymalen kardemumma.

Montering

  1. Klipp/skär ett lock i bullarna. Lägg i mandelfyllningen. Vispa grädde och spritsa på semlorna, lägg på locket och pudra florsocker över semlorna. Servera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s