Choux au craquelin med diplomatkräm

Choux au craquelin, även kallat mariabollar, är en av mina favoritbakelser. Jag åt det väldigt ofta när jag var liten, och igår när jag kollade på Hela sverige bakar så bakade dem just det och jag blev såklart jättesugen på att baka det igen. Så det gjorde jag!

Jag fyllde mina med diplomatkräm, vilket är vaniljkräm blandat med vispad grädde samt lite gelatin för att göra krämen stabilare. Otroligt god fyllning! Tänk på att göra vaniljkrämen i god tid så att den hinner kallna. Gör den gärna dagen innan. Om du gör den samma dag så kan du sprida ut vaniljkrämen i en ungsform/stor tallrik, då svalnar den snabbare än om den ligger i en skål.

Ingredienser (receptet ger 9 st bakelser)

Mördeg

40 g smör

20 g strösocker

20 g farin strö

40 g vetemjöl

1 nypa salt

Pâte à choux

33 g vatten

33 g mjölk

33 g smör

0,5 tsk strösocker

1 krm salt

40 g vetemjöl

75 g ägg (ca 1 1/2 ägg)

Diplomatkräm

500 g vaniljkräm (recept hittar ni HÄR)

500 g grädde

5 st gelatinblad

Gör så här:

  1. Börja med mördegen. Arbeta ihop alla ingredienserna till en deg. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper tills den är ca 2 mm tjock. Lägg in i frysen under tiden som du gör petit choux degen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. Mät upp mjöl och ägg i två separata skålar och ställ åt sidan.
  3. Häll vatten, mjölk, strösocker, salt och smör i en kastrull. Låt koka upp så att smöret smälter. Dra väck kastrullen från värmen och rör ned mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på låg värme och rör kraftigt med slickepott eller träslev i 2-3 minuter så att degen rostas.
  4. Häll över degen i en skål och låt svalna någon minut. Tillsätt sedan ägg lite i taget samtidigt som du vispar med elvisp på låg hastighet tills du har en slät och fin smet. Häll smeten i en spritspåse med en rund tyll.
  5. Sprista ut 9 bollar ca 3,5 cm i diameter. Tänk på att ha mycket mellanrum då de växer i ugnen.
  6. Ta fram mördegen och stansa ut 9 cirklar som är ca 4,5 cm i diameter. Lägg de på Pâte à choux bollarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas, då kan de sjunka ihop. Ta ut och låt svalna helt.
  7. Diplomatkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter. Vispa grädden ganska hårt. Värm gelatinbladen med några matskedar av vaniljkrämen i en liten kastrull eller i micron. Tillsätt sedan lite mer vaniljkräm och blanda. Häll därefter ned gelatinblandningen i resten av vaniljkrämen och blanda ordentligt. Vänd till sist ned grädden. Låt sedan stå i kylen en stund tills den får en fastare och spritsbar konsistens.
  8. Montering: Gör ett litet hål i botten av varje choux au craquelin. Häll upp diplomatkrämen i en spritspåse, klipp ett hål ca 1 cm i diameter, och stoppa sedan in spritspåsen i bollarna och fyll. Fyll de tills du känner att de blivit helt fyllda, dra sedan försiktigt ur spritspåsen. Pudra på florsocker och sedan är dina choux au craquelin klara!
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s