Choux au Craquelin hjärtan

Choux au craquelin, även kallat mariabollar, är en av mina favoritbakelser. Nu när Alla hjärtans dag närmar sig så kände jag för att göra en ny variant av de här bakelserna, och resultatet blev röda hjärtan fyllda med diplomatkräm och massa gottigheter.

Själva mariabollarna är godast samma dag man bakar de, om de görs dagen innan så kan de bli mjuka och förlora den härliga frasigheten. Däremot så kan man med fördel göra vaniljkrämen i förväg, eftersom den kan förvaras i kylen i flera dagar.

Utöver diplomatkrämen, som är en blandning mellan vaniljkräm och vispad grädde, så har jag även fyllt mina med lite olika fyllningar. Nutella, färska bär och jordgubbssylt i några. Välj vad ni gillar! Eller så fyller ni med endast diplomatkräm, det är jättegott också men jag tycker det är kul att ha en till fyllning som överraskar en när man tar en tugga av den här bakelsen.

Jag har lagt upp en reels video på instagram där jag visar hur jag gör dessa, sök på @bakamedjosefine eller klicka HÄR för att komma dit. Och när ni ändå är där så får ni jättegärna börja följa mig om ni vill – då blir jag superglad ❤

Ingredienser – ca 12 stycken

Mördeg

40 g smör

40 g strösocker

40 g vetemjöl

Röd pastafärg

Pâte à choux

33 g vatten

33 g mjölk

33 g smör

0,5 tsk strösocker

1 krm salt

40 g vetemjöl

ca 1,5-2 ägg

Diplomatkräm

300 g vaniljkräm (se recept HÄR)

300 g vispgrädde

2 gelatinblad

Förslag på övrig fyllning

Sylt (hallon, jordgubb osv)

Färska bär (t.ex. hallon, jordgubb, blåbär)

Nutella, dulce de leche, salt kolasås osv

Gör så här:

  1. Börja med mördegen. Arbeta ihop alla ingredienserna till en deg, färga med röd pastafärg. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper tills den är ca 1-2 mm tjock. Lägg in i frysen under tiden som du gör petit choux degen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. Mät upp mjöl och ägg i två separata skålar, vispa upp äggen lite lätt och ställ sedan åt sidan.
  3. Häll vatten, mjölk, strösocker, salt och smör i en kastrull. Låt koka upp så att smöret smälter. Dra väck kastrullen från värmen och rör ned mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på låg värme och rör kraftigt med slickepott eller träslev i ca 2 minuter så att degen rostas.
  4. Häll över degen i en skål och låt svalna någon minut. Tillsätt sedan ägg lite i taget (mängden ägg kan variera, så tillsätt mer tills du har rätt konsistens) samtidigt som du vispar med elvisp på låg hastighet tills du har en slät och fin smet. För att se om konsistensen är rätt så kan du ta upp smet på en slickepott och vända slickepotten så att smeten trillar ned igen – om den ej lossnar från slickepotten så är den för tjock, om den rinner av så är den för lös, om den sakta lossnar och bildar en triangel så är den perfekt. Häll smeten i en spritspåse med en rund tyll.
  5. Sprista ut ca 12 hjärtan (spritsa smeten som ett ”V” – se video på min instagram @bakamedjosefine). Tänk på att ha mellanrum då de växer i ugnen.
  6. Ta fram mördegen och stansa ut hjärtan. Lägg de ovanpå hjärtanen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas, då kan de sjunka ihop. Ta ut och låt svalna helt.
  7. Diplomatkräm: Ta ut vaniljkrämen från kylen en stund innan så att den hinner bli någorlunda rumsvarm. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter. Vispa grädden lätt. Värm gelatinbladen med några matskedar av vaniljkrämen i en liten kastrull eller i micron. Tillsätt sedan lite mer vaniljkräm och blanda noga så att inga klumpar bildas. Tillsätt sedan resten av vaniljkrämen och blanda ordentligt. Vänd till sist ned grädden försiktigt. Häll sedan upp i en spritspåse.
  8. Montering: Skär av ett lock. I botten kan du lägga i valfri fyllning, spritsa sedan på diplomatkrämen. Lägg på locket, pudra eventuellt med florsocker. Servera gärna direkt, står de för länge i kylen så mjuknar de.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s