Solskensbullar

Solskensbullar! Supermjuk och saftig bulle fylld med den godaste och krämigaste vaniljkrämen. Finns få saker som är lika gott som att äta en sån här bulle när den är nybakad och vaniljkrämen fortfarande är ljummen och alldeles ljuvlig. Oslagbart!

Nu när sommarvärmen äntligen har börjat komma så passar de här bullarna perfekt. Tänk att ta med dessa på en mysig picknick eller till stranden i sommar. Så mysigt!

Jag gjorde mina ganska stora, ca 105 g styck (utan vaniljkrämen), och då fick jag ut 9 stycken. Det går såklart bra att göra de mindre, t.ex. 60 g styck. Eller så kan man dubbla receptet om man vill! Bullarna går jättebra att frysa, då skulle jag dock rekommendera att göra det utan att doppa de i socker först eftersom det kommer smälta i frysen. Istället kan du göra det efter du har tinat bullarna, bara pensla med smält smör och doppa i socker, då blir de som nygjorda 🙂

Ingredienser (ca 9 stora eller 12 mindre)

2,5 dl mjölk

25 g jäst

1 dl strösocker (95 g)

Ev. 2 tsk nystött kardemumma

ca 400-450 g vetemjöl

100 g smör, rumsvarmt

0,5 tsk salt

Fyllning

Vaniljkräm, se recept HÄR (en halv sats räcker)

Garnering

ca 20 g smör, smält

Strösocker att doppa bullarna i

Gör så här:

  1. Börja med att göra vaniljkrämen, plasta in och ställ i kylskåp så att den hinner svalna.
  2. Värm mjölken till ca 20-23 grader (går även att använda kall mjölk, kall vätska = längre jästid). Smula jästen i en bunke och häll i mjölken, rör tills jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt strösocker, kardemumma och vetemjöl. Börja arbeta degen på låg hastighet i ca 5 minuter. Höj hastigheten och tillsätt smöret lite i taget. När du har arbetat in allt smör i degen så tillsätter du saltet. Arbeta sedan degen i ca 10 minuter på medelhög hastighet (använd gärna en köksassistent om du har en sådan) tills du har en elastisk och glansig deg.
  4. Täck bunken med plastfolie eller en kökshandduk, låt sedan degen vila i ca 20 minuter (ska ej jäsa, bara vila/släppa spänning).
  5. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord/silikonbakmatta. Dela degen i 9 delar eller 12 om du vill göra de lite mindre. Jag delade min deg i 9 bitar och varje bit vägde ca 100 g. Rundriv/forma till bollar. Lägg på plåt med bakplåtspapper, täck med plastfolie eller en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Det tar mellan 1,5-3 timmar beroende på hur varm degvätska du använder samt rumstemperatur.
  6. När bullarna snart är färdigjästa så sätter du ugnen på 200 grader.
  7. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen. Gör en djup grop i bullarna med ditt finger. Klipp ett hål i spritspåsen och tryck ned den bestämt i gropen och fyll generöst med vaniljkräm så att hela mitten av bullen fylls och inte så att det bara blir som en liten klick ovanpå.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått lagom med färg (tiden varierar beroende på storleken på bullarna).
  9. Ta ut och låt svalna på galler. Pensla sedan bullarna med smält smör och doppa därefter i strösocker.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s