Briochemunkar med vaniljfyllning

Briochemunkar! Behöver jag ens förklara hur gott det är? Briochedeg med mycket smör och ägg som får jäsa över natten, forma till valfri form, fritera, fyll med valfri fyllning (eller gör utan fyllning – också jättegott!) och rulla i socker eller doppa i glasyr eller smält choklad. Så gott!

Eftersom jag aldrig kan bestämma mig så brukar jag göra olika varianter. Halva degen formade jag till bollar som jag efter fritering fyllde med vaniljkräm. Personligen så är det min favorit, älskar vaniljkräm och en nyfriterad munk. Mums! Resten av degen kavlade jag ut och stansade ut ringar med hål i. De rullade jag sedan i florsocker, också jättegott! Hade jag haft choklad hemma så hade jag smält det och doppat några i det också. Degen som blir över efter att ha stansat ut de små hålen sparar jag och friterar också, och därefter rullade jag de i kanel och socker.

Den här degen blir bäst om den får kalljäsa i kylen över natten eller i 6-12 timmar. Dels blir degen bättre i både smak och textur, men det är även betydligt enklare att arbeta med en kall deg. Det kan låta jobbigt, men det är faktiskt hur smidigt som helst. Gör degen på kvällen, och om du vill fylla dina med vaniljkräm så passar det perfekt att göra även den kvällen innan, och låt sedan stå i kylen över natten. Om du inte vill eller har tålamodet att vänta så länge så går det att jäsa den snabbare. Värm mjölken en aning (desto varmare degvätska desto snabbare jässtid – dock inte högre än 37 grader!) låt sedan jäsa i rumstemperatur i ca 1-2 timmar beroende på hur varmt det är. Följ sedan receptet på samma sätt.

Ingredienser

25 g jäst

200 g mjölk (2 dl), kall (eller uppvärmd till 30-37 grader om du inte vill kalljäsa)

3 ägg

70 g strösocker

1 tsk vaniljsocker

560 g vetemjöl/vetemjöl special

1 tsk salt

150 g smör, rumsvarmt

Fyllning:

1 sats vaniljkräm (se recept HÄR)

Andra exempel på fyllningar: nutella, dulce de leche, sylt osv

Fritering/garnering

Olja att fritera i

Strösocker att doppa munkarna i (eller florsocker, eller strösocker blandat med kanel)

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och häll i alla ingredienserna förutom smör och salt.
  2. Arbeta i maskin på låg hastighet i ca 8-10 minuter. Det kan se ut som degen är väldigt torr, men efter smöret har gått i så kommer den bli perfekt. Höj hastigheten och tillsätt saltet och klicka i smöret lite i taget, och fortsätt sedan arbeta degen i ytterligare 10 minuter eller tills degen är glansig och elastisk. Gör ett glutentest för att se om degen är färdig.
  3. Täck bunken med plastfolie och ställ sedan i in kylen för att jäsa över natten eller i 6-12 timmar. (Se i texten ovan hur du ska göra om du inte vill kalljäsa degen)
  4. Ta ut degen. Om du vill göra munkar med fyllning så delar du degen i 20 delar (60 g per bulle är en bra vikt) och rullar till bollar, som du sedan plattar till lite grann. Om du vill göra munkar med hål i mitten så kavlar du ut degen tills den är 1-1,5 cm tjock och stansa ut rundlar och sedan stansar du ut ett litet hål i mitten (spara de små bitarna som blir över och fritera de också). Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i rumstemperatur i ca 30-60 minuter tills de är färdigjästa (när du petar försiktigt så ska degen studsa tillbaka).
  5. När de börjar börjar bli färdigjästa så kan du värma upp oljan till 150-160 grader i en tjockbottnad kastrull. Fritera sedan några munkar i taget, i ca 3-4 minuter på varje sida. Vänd då och då. Ta upp och rulla direkt i strösocker (om du vill doppa dina i florsocker eller i glasyr så låter du de svalna helt innan du gör det). Låt svalna och gör sedan ett hål från sidan och fyll med vaniljkräm (använd en spritspåse). Servera och njut!
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s