Semmelpavlova

Gillar ni semlor? Gillar ni maräng? Då kommer ni älska semmelpavlova! Frasig och seg maräng smaksatt med kardemumma, underbar mandelfyllning som består av mandelmassa och kanderade mandlar (godaste fyllningen någonsin!!) och toppad med fluffig grädde. Jag kan ärligt säga att ingen annan variant av semlor kan slå det här, det är verkligen det godaste jag ätit på länge! Helt klart en ny favorit. Och fyllningen är på riktigt den godaste semlefyllningen jag vet. Till och med min bror som hatar mandelmassa i vanliga fall älskar den här, och det är minst sagt ett bra betyg!

Pavlovan gör du med fördel dagen innan, eller till och med flera dagar innan, den blir bara godare när den får stå någon dag. Förvara de på ett torrt ställe i rumstemperatur. Likadant mandelfyllningen går bra att förbereda ett par dagar i förväg, eller åtminstone förbereda de kanderade mandlarna så att det momentet är färdigt. När det kommer till montering så är det bäst att göra det en liten stund precis innan servering, om de står för länge i kylen så kommer marängen mjukna.

Det går givetvis bra att använda vanlig sötmandel istället för kanderade mandel i fyllningen, men jag tycker verkligen det är värt det extra momentet då det blir helt galet gott!

Ingredienser (8 stycken)

100 g äggvita (ca 3 st äggvitor)

250 g strösocker (ca 2,5 dl)

1 krm citronsaft/ättika (går att utesluta)

5 g nymalen kardemumma (0,5 msk)

1 msk majsstärkelse/potatismjöl/marsanpulver

Kanderade mandlar

150 g strösocker (ca 1,5 dl)

0,5 dl vatten

ca 2 dl sötmandel (med skal)

Mandelfyllning

200 g mandelmassa

1 msk mjölk

ca 100-130 g kanderade mandlar (går att använda vanlig sötmandel också)

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

Ev. nymalen kardemumma

ca 0,75 dl ovispad grädde eller mjölk att spä ut fyllningen med

Garnering

ca 4 dl vispgrädde

Hackad mandel (gärna kanderade)

Mini pavlova – gör så här:

 1. Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
 2. Häll äggvita, strösocker och citronsaft i en skål gjord av glas eller rostfritt stål. (Rengör gärna skålen med lite citronsaft och papper för att säkerställa att inga fett rester finns kvar). Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten. Värm under ständig omrörningen med en ballongvisp tills smeten når 63-65 grader eller tills du inte längre känner några sockerkristaller.
 3. Ta väck skålen från vattenbadet och börja vispa med elvisp/köksassistent på hög hastighet i några minuter till du har en fast och glansig maräng och skålen känns sval.
 4. Blanda ihop nymald kardemumma och majsstärkelse i en liten skål, vänd sedan försiktigt ned i marängen.
 5. Klicka/spritsa ut 8 stycken mini pavlovas. Gör en liten grop i mitten.
 6. Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk genast värmen till 100 grader. Grädda i 40 minuter, stäng sedan av värmen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen i några timmar. Undvik att öppna ugnsluckan under tiden.

Kanderade mandlar – gör så här:

 1. Koka upp strösocker och vatten i en stekpanna på hög värme. När sockret har löst upp sig så tillsätter du mandlarna och låter det koka i några minuter under ständig omrörning tills sockret har kristalliserats och blivit vitt.
 2. När sockret har blivit vitt så sänker du värmen till medelhög och fortsätt blanda tills sockret börjat smälta igen och det börjar bli gyllenbrunt. Allt socker ska ej smälta, det ska fortfarande vara lite sockerklumpar kvar.
 3. Dra väck stekpannan från värmen. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper och separera de från varandra, var dock försiktig då de är väldigt varma. Låt kallna helt. Förvara i en tättslutande burk i rumstemperatur.

Mandelfyllning

 1. Mixa/hacka mandlarna (gärna i en matbredare), det ska vara både lite finhackat och några grovhackade bitar som ger textur till fyllningen.
 2. Blanda alla ingredienser till fyllningen förutom grädden i en bunke. Vispa med elvisp i någon minut, rör sedan ned grädden lite i taget till önskad konsistens. Den ska vara ganska mjuk, inte för hård eller för rinnig.

Montering:

 1. Montera ihop en stund före servering. Vispa grädden fluffig. Lägg en generös klick med mandelfyllning på varje pavlova. Toppa med den lättvispade grädde och garnera med hackad mandel. Servera!
Annons

2 reaktioner på ”Semmelpavlova

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s