Stora chokladmaränger

Ibland är de enkla bakverken de godaste. Som till exempel de här stora marängerna med choklad! Frasigt yttre och sega inuti. Så enkel, och så gott!

Hemligheten till att få de perfekta, stora, frasiga och sega marängerna är för det första att göra en varmvispad maräng, alltså en schweizisk maräng. Man placerar skålen med äggvita och socker över ett sjudande vattenbad och värmer under konstant vispning tills alla sockerkristaller har smält. Detta kommer ge sega, härliga maränger. Och genom att sätta in marängerna först på hög värme är för att den höga värmen ger marängerna ett frasigt yttre, och genom att sedan sänka till lägre värme så kommer insidan bli seg och alldeles underbar!

Ingredienser (ca 10 st)

100 g äggvita (3 st)

250 g strösocker (drygt 2,5 dl)

100 g choklad (mörk eller ljus)

Gör så här:

  1. Förbered en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 150 grader (vanlig ugn).
  2. Häll upp äggvita och strösocker i en väl rengjord skål, gärna i rostfritt stål. Placera sedan över ett sjudande vattenbad. Vispa med en ballongvisp tills smeten når 63-65 grader eller tills du inte längre känner några sockerkristaller (känn med ett finger och gnugga mot tummen).
  3. Ta väck skålen från vattenbadet och börja vispa med elvisp/köksassistent på hög hastighet i ca 5 minuter eller tills du har en fast och glansig maräng och skålen känns sval.
  4. Smält chokladen och vänd sedan försiktigt ned i marängen. Blanda inte för mycket, det får gärna vara ett marmorerat mönster.
  5. Klicka ut stora maränger, ungefär 10 stycken beroende på storlek, med hjälp av två skedar. Ställ sedan in i mitten av ugnen och sänk genast värmen till 100 grader. Grädda i 40-45 minuter, stäng sedan av värmen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen i ca 1-1,5 timme eller tills ugnen blivit sval.
Annons

En reaktion på ”Stora chokladmaränger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s