Rågrutor

Här är ett underbart recept på mjuka och saftiga rågrutor. Ett enkelt recept som ger otroligt goda bröd som är lika gott till frukost eller till mellanmål. Degen kavlas ut och sedan stansar man ut små bröd. Jag gillar att göra dem fyrkantiga, men givetvis så kan man välja vilken form man vill. Har du inga utstickare så fungerar det lika bra att använda ett stort glas eller en skål, gärna med lite tunnare kanter.

Ingredienser (ca 20 stycken)

50 g jäst

5 dl mjölk, rumsvarm (ca 20 grader) (går även att använda vatten, eller använda hälften av varje)

0,75 dl ljus sirap (105 g)

2 msk neutral olja, t.ex. rapsolja

400 g vetemjöl (ca 6,5 dl)

350 g rågsikt (knappt 6 dl)

80 g smör, rumsvarmt

1,5 tsk salt

Gör så här:

  1. Smula ned jästen i en degbunke. Häll över den rumsvarma mjölken och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt sirap, olja och mjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i några minuter.
  2. Höj hastigheten lite och tillsätt smöret lite i taget. Häll sedan ned saltet. Fortsätt arbeta degen i ca 10-15 minuter. Den ska vara lite lätt klibbig, men det gör inget eftersom den skall kavlas ut med mjöl. Täck med plastfolie/bakduk och låt vila i ca 20 minuter.
  3. Häll upp degen på ett mjölat bakbord/silikonmatta. Mjöla ovansidan av degen också. Kavla sedan ut degen till en stor platta, ca 8-10 mm tjock. Stansa ur fyrkanter eller rundlar med en utstickare. Degen som blir över samlar du ihop och kavlar ut på nytt. Nagga bröden med en gaffel, lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk/plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1-2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter eller tills de fått en fin färg. Ta ut och låt svalna på galler.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s