Arraksrullar med marsipan och lattesmörkräm

Ljuvliga arraksrullar gjord på chokladbollsdeg, fylld med en krämig lattesmörkräm, omsluten av ett lager marsipan och doppad i smält choklad och chokladströssel. Makalöst gott! Topp tre godaste kondisbitar jag någonsin gjort. Om jag hade haft ett café så hade det här helt klart varit min storsäljare.

Man kan säga att det är en blandning mellan arraksboll, chokladboll, dammsugare och en lattebit. Det låter nästan för bra för att vara sant, eller hur? En riktig drömkombo! Alla personer som fick smaka dessa sa att de var helt underbara, och jag tycker själv att de blev en riktig 10-poängare.

Ingredienser (ca 24 stycken)

80 g smält choklad (jag använder ljus choklad 40 %)

250 g mixade/krossade havregryn (ca 6 1/2 dl)

200 g smör, rumsvarmt

200 g strösocker (ca 2 dl)

30 g kakao (0,75 dl)

2 tsk vaniljsocker

1 nypa flingsalt

0,75 dl kokt kaffe (som fått svalna)

3 msk grädde/mjölk

1 tsk arraksarom (smaka av och tillsätt ev. mer)

Lattesmörkräm

100 g smör, rumsvarmt

100 g florsocker

1 tsk kakao

1,5 msk starkt kaffe (som fått svalna)

Garnering

ca 500 g marsipan

ca 100 g choklad (jag använder ljus 40%)

Ev. chkokladströssel

Gör så här – lattesmörkräm:

 1. Vispa smör och florsocker i ca 5 minuter tills det blivit vitt och krämigt. Sikta ned kakaon och häll i kaffet, vispa snabbt ihop.
 2. Ta fram ett bakplåtspapper/plastfolie och lägg det på en skärbräda. Lägg smörkrämen i en spritspåse, klipp ett hål som är ca 1 cm i diameter (eller använd en rund tyll) och spritsa sedan ut fyra längder som är 30 cm.
 3. Ställ in i frysen tills smörkrämen har stelnat.

Gör så här – chokladbollsmet:

 1. Börja med att brygga kaffet och häll upp det i en kopp så att det hinner svalna till rumstemperatur. Smält även chokladen i en separat skål i micron eller över ett vattenbad, ställ åt sidan och låt det svalna en aning.
 2. Mixa havregrynen i en matberedare, det ska bli en blandning mellan finkrossat och lite grovkrossat.
 3. Lägg smör, havregryn, strösocker, kakao, vaniljsocker, den smälta chokladen och flingsalt i en skål. Blanda ihop till en massa, gärna i en köksassistent med vingen eller i en matberedare. Häll sedan i kaffet, arraksarom och vispgrädden. Blanda snabbt ihop. Degen kan upplevas ”lös” & kladdig men den ska vara så, efter den har vilat i kylen så kommer den bli fast.
 4. Ställ in chokladbollssmeten i kylen i ca 30 minuter eller tills den är kyld och har fått en fastare konsistens.
 5. Ta sedan ut smeten och kavla ut den mellan två bakplåtspapper till en liggandes rektangel som är ca 30×22 cm. Ta en kniv och skär horisontellt så att du får 4 lika stora delar (ungefär 5,5 cm breda). Lägg in i kylen en stund om degen blir för mjuk.
 6. Ta fram smörkrämen från frysen och placera de i mitten på de 4 delarna av chokladbollsdegen.
 7. Nyp ihop chokladbollsdegen runt smörkrämen så att du får en lång chokladrulle. Rulla till de lite lätt så att rullarna blir jämna och släta. Lägg sedan in rullarna i kylen i ca 45 minuter eller tills de blivit helt kylda igen.
 8. Kavla ut marsipanen till en stor rektangel (ca 30×25 cm) ca 2-3 mm tjock. Ta ut chokladrullarna ur kylen och börja med att lägga en rulle överst på den utkavlade marsipanen. Ta tag i kanten på marsipanen och börja rulla tills chokladrullen är täckt av marsipanen, ta en kniv och skär väck från resten av marsipanen. Nyp ihop skarvarna av marsipanen på rullen och gör sedan samma sak med de tre andra rullarna. (På min Instagram kommer det finnas en video som visar hur jag gör)
 9. Skär varje rulle i lagom stora bitar (jag delade varje rulle i 6 bitar så jag fick ut totalt 24 st).
 10. Doppa ändarna i smält choklad och eventuellt lite chokladströssel, ställ sedan i kylskåp en stund. Sedan är det klart!

En reaktion på ”Arraksrullar med marsipan och lattesmörkräm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s