Mandelkubbar

Mandelkubbar är något som jag aldrig trodde jag skulle säga att jag gillar. Bara för några år sedan så hatade jag dessa kakor på grund av smaken av bittermandel. Men nu fullkomligt ÄLSKAR jag det! Hur konstigt? Betyder det att jag är vuxen nu? Hur som helst, receptet kommer från min mamma och det är tack vare henne som jag började tycka om mandelkubbar. Innan hade jag bara ätit mandelkubbar köpta från affären, och de gillade jag inte alls men mandelkubbarna som mamma gör älskar jag och de smakar 100 gånger bättre än köpta!

Så nu ska jag dela med mig av det här receptet, och om du också har varit skeptisk till dessa kakor så tycker jag verkligen att du borde prova det här receptet för det fick mig att gå från att hata de här kakorna till att älska de istället. Så saftiga och mjuka, verkligen den perfekta småkakan till fikat eller eftermiddagskaffet! Och du kan såklart justera mängden på bittermandelolja, i det här receptet har jag 1 krm och det ger lagom med smak.

Ingredienser

125 g smör, rumsvarmt

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

2 dl gräddfil

1 krm bittermandelolja (ta mer om du vill ha mer smak)

1,5 tsk hjorthornssalt

0,5 tsk bakpulver

330 g vetemjöl (5,5 dl)

1 krm salt

Garnering

Pärlsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker i några minuter tills det fått en krämig konsistens. Tillsätt ägget och vispa ihop. Rör sedan ned gräddfilen.
  3. Blanda vetemjöl, hjorthornssalt, bakpulver och salt i en separat skål. Häll sedan ned i ägg- & smörblandningen. Arbeta snabbt ihop till en klibbig deg, arbete inte för länge. Om du använder en köksassistent så är det smidigast att använda vingen/flatblandaren.
  4. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Häll lite mjöl på ovansidan av degen också, börja därefter rulla ut degen till en lång längd, ca 48-50 cm lång. Dela sedan längden i 12-15 delar. Tips! Om du inte vill rulla ut degen så kan du göra det enklare genom att använda två matskedar och klicka ut degen direkt på bakplåtspappret.
  5. Forma gärna till degbitarna lite grann, doppa sedan snittytan i pärlsocker. Om pärlsockret inte fäster så kan du pensla degbitarna med lite vatten innan du doppar dem. Lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. De ska inte få särskilt mycket färg på ovansidan. Prova eventuellt med en provsticka för att se om de är färdiggräddade. Ta ut och låt mandelkubbarna svalna på ett galler.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s