Rågsiktsbullar

Åh vad jag älskar att baka eget bröd! Så roligt och så himla gott. Finns få saker som är lika gott som nybakade frallor. Och ni vet när man inte orkar vänta på att de ska svalna, så man tar en varm fralla och brer på smör och lägger på en skiva ost som blir mjuk och nästan smälter på den varma brödet…. åhhhh vad gott det är!

De här bullarna är dock lika goda dagen efter, till och efter de varit i frysen, som när de är nybakade. Och visst får bullarna ett fint och rustikt utseende av mjölet och havregrynen som bullarna är toppade med? Älskar det!

Receptet ger ca 18 stycken frallor och då väger de 75 g per bulle. Vill man göra större så hade jag låtit de väga ca 90-95 g.

Ingredienser

50 g jäst

5 dl vatten

0,5 dl neutral olja, t.ex. rapsolja

0,75 dl ljus sirap (eller mörk sirap)

800 g rågsikt (ca 13 dl)

2 tsk salt

+ mer mjöl till utbakningen

Garnering

Mjöl + havregryn

Gör så här:

  1. Värm vattnet en aning, ca 25 grader. Häll sedan i en degbunke och smula ned jästen, rör om till jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt olja, sirap och rågsikt. Arbeta på låg hastighet i maskin i ca 5 minuter. Tillsätt sedan saltet och fortsätt arbeta på medelhög hastighet i ca 7-10 minuter tills du har en elastiskt deg (degen ska vara lite kladdig).
  3. Täck skålen med plastfolie eller en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i ca 18 delar, varje bulle ska väga ca 75-80 g. Rundriv till släta och fina bollar (kupa handen och lägg över en deg bit, snurra dom samtidigt som du trycker handen lätt mot bordet tills du har en slät och spänstig boll). Doppa bullarna i mjöl blandat med havregryn, pensla eventuellt bullarna med vatten innan så fäster det bättre. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1-1,5 timme beroende på hur varm degvätska du använde samt vilken rumstemperatur de jäser i.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter tills de fått en fin färg. Ta ut och låt svalna på galler.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s