Clusters med salt gräddkola och nötter

För några dagar sedan så kollade jag på ett amerikanskt bakprogram där de bakade ”clusters”. Jag hade aldrig hört talas om det, men jag blev genast sugen på att göra min egna variant. Och herregud vad gott det blev!

Tänk er en segmjuk gräddkola med salt, nötter (jag använde mandel och jordnötter) och ett chokladöverdrag, vilken drömkombo! Så sjukt gott!

De är ganska enkla att göra. Man kokar sin kola, sedan häller man en klick kola över små högar med nötter. Sedan låter man de stelna en stund, och därefter doppas de i choklad. Jag utgick från mitt favoritrecept på gräddkola som finns HÄR, men jag ändrade lite i receptet. Ni bara måste prova det här godiset, lovar att ni kommer älska det!

Och om ni vill se en kort video på hur jag gör dessa så finns det på min TikTok och på min Instagram finns den som en reels, heter @bakamedjosefine på båda ställena.

Ingredienser (ca 22-26 st beroende på storlek)

ca 3 dl valfria nötter, jag använde mandel och jordnötter

50 g smör

3 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1 1/2 dl ljus sirap

1 msk glykossirap (går att utesluta)

1 tsk vaniljpasta (går att utesluta)

Ca 0,5 tsk flingsalt

Garnering

Ca 300 g mörk eller ljus choklad (jag använde ljus 40% choklad)

Gör så här:

  1. Lägg nötterna i små högar, ca 7-10 st nötter i varje hög, på en plåt med bakplåtspapper/silikonmatta.
  2. Lägg alla ingredienser till kolan förutom saltet i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp på ganska hög värme, sänk sedan till medelhög värme och låt koka till 125°C. Det tar 20-25 minuter ungefär. Rör om då och då.
  3. När kolan är färdig så drar du väck kastrullen från värmen. Blanda ned saltet (rör inte för mycket för då finns en risk att kolan blir sockrig). Låt svalna en liten stund (bara några minuter) så att den får en lite tjockare konsistens, är den för lös så kommer den flyta ut för mycket när du häller den över nötterna.
  4. Häll sedan en klick kola över varje hög med nötter, använd gärna en knäcktratt/doseringstratt. Om kolan rinner iväg lite så kan du ta en slickepott/smörkniv och dra tillbaka kolan och forma till kanterna. Toppa eventuellt med mer flingsalt. Ställ sedan in i kylen tills de stelnat innan du doppar de i choklad.
  5. Smält chokladen i micron. Om du vill göra en ”fusk” variant på tempererad choklad så kan du finhacka chokladen och sedan smälta försiktigt i micron, kör några sekunder i taget och rör om med slickepott mellan gångerna, tills den når 31°C för ljus choklad och 32°C för mörk choklad.
  6. Ta ut kola/nötterna från kylen och doppa i chokladen. Jag brukar använda en gaffel när jag ska göra det. Ställ sedan tillbaka på plåten och låt stelna i rumstemperatur/eller i kyl om du inte tempererade chokladen. Förvara sedan godiset i rumstemperatur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s