Hemmagjord Noblesse

Ni vet Noblesse, de där lövtunna chokladplattorna med krisp i? De har alltid varit en favorit hos mig, och jag kan utan problem äta upp en hel ask själv. Jag blev sugen på att testa att göra egna Noblesse, och när jag läste baksida av förpackningen så stod det att det är mjölkchoklad med majscrisp. Så jag tänkte att det måste vara cornflakes, och efter att ha gjort dessa så kan jag säga att det här smakar identiskt med originalet. Så sinnessjukt gott, och så enkelt!

Receptet består av endast två ingredienser och det kräver minimal ansträngning. Min mamma blev helt lyrisk när hon fick smaka dessa. Jag har redan gjort två omgångar och jag lär behöva göra fler innan julafton då de försvinner väldigt snabbt…

De blev inte helt identiska utseendemässigt, men jag blev ändå nöjd. Första gången provade jag att spritsa ut en klick smält choklad och sedan slå plåten mot bordet så att de flöt ut, de blev platta men de blev inte jämna och helt runda. Så andra omgången bredde jag ut all choklad till ett tunt lager på ett bakplåtspapper, och lät det stelna nästan helt och hållet innan jag stansade ut rundlar med en rund pepparkaksform. Mycket smidigare, och kakorna blev helt runda!

Ingredienser

200 g mjölkchoklad (Marabou)

0,5 – 1 dl cornflakes (beroende på hur mycket krisp du vill ha, jag hade 1 dl)

Gör så här:

  1. Lägg ett bakplåtspapper/silikonmatta på en plan yta, exempelvis ett bord.
  2. Krossa cornflakesen med en mortel tills det är finkrossat.
  3. Finhacka chokladen och lägg i en skål. Kör några sekunder i micron, ta ut och rör om, och upprepa. Kör några sekunder i taget, och använd gärna en termometer – när den når 30 grader så har den blivit tempererad. (Du kan även tempera chokladen på det riktiga sättet, men jag tycker det här funkar bra och är ett väldigt enkelt alternativ, eller så skippar du tempereringen helt och smälter som vanligt).
  4. Blanda ned de finkrossade cornflakesen i chokladen. Häll sedan ut på bakplåtspappret och bred ut till ett tunt lager. Låt sedan stå i rumstemperatur tills det nästan har stelnat helt, då stansar du ut rundlar med en rund utstickare. Låt sedan stelna helt och hållet innan du lyfter väck rundlarna. Förvara på ett svalt ställe eller i kylskåpet.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s