Gräddkola med vanilj och flingsalt

Det finns sååå många saker som jag fullkomligt älskar med julen. Bland de sakerna så står såklart julgodis högt på listan. Och den här gräddkolan är något som både jag och hela min familj längtar hela året efter att få äta. Den är bara helt perfekt och allt man önskar sig en kola; gräddig, mjuk, len, söt och så god att det är omöjligt att bara ta en bit. En nypa flingsalt är pricken över i:et, det förhöjer smakerna och gör kolan komplett helt enkelt. Tänk på att använda äkta smör, inget margarin. Det finns inget som slår smaken av äkta smör, och just i kola så märker man av skillnaden extra tydligt. Jag brukar koka min kola tills den når 125 °C. Om du inte har en kökstermometer så kan du göra kulprov, dvs ta lite smet och droppa ned i ett glas med kallt vatten. Du ska kunna forma smeten till en fast, men mjuk kula. Då är den färdig. Och anledningen till varför jag använder ättika är för att det ger kolan en fin spänst samt att det minskar risken att kolan sockrar sig.

Gräddkola med vanilj och flingsalt (ca 30 kolor)

50 g smör

3 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1 1/2 dl ljus sirap

1 msk glykossirap (kan uteslutas)

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

1 nypa flingsalt

1/2 tsk ättiksprit (12%) eller 1 tsk vitvinsvinäger

1. Lägg alla ingredienser förutom salt och ättiksprit/vitvinsvinäger i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Sänk sedan värmen till medelhög och låt puttra i ca 20-25 minuter tills kolan når ca 124-125°C. Rör om då och då så att det inte bränns vid.
2. När kolan har nått rätt temperatur (eller om du gör kulprov) så stänger du av värmen och tillsätter salt och ättiksprit/vitvinsvinäger. Tänk på att inte röra i kolan för mycket efter du stängt av värmen då det riskerar att kolan sockrar sig och blir smulig.
3. Häll genast upp kolan i en form som är cirka 15×20 cm och klädd med bakplåtspapper. Jag brukar hälla upp i en brödform eller i en silikonform (som jag har gjort på bilden). Toppa eventuellt med mer flingsalt.
4. Låt svalna och skär sedan upp kolan i bitar. Förvaras i rumstemperatur.

Annons

4 reaktioner på ”Gräddkola med vanilj och flingsalt

  1. Dom där såg riktigt smarriga ut, och en god kola är så gott. På bilden har du fått dom så runda och fina – har du nån speciell form du använder ?

    Gilla

  2. Supertack för det ! Har redan klickat fram länken ! ha ha ! Glömde fråga – är dom kladdiga så att man behöver papper på dom eller kan dom ligga så där runda och fina i en skål utan att man får upp alla ?! 😊

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s