Glass med saffran & vanilj

Glass kan man äta året om, och på vintern så är saffransglassen min favorit. Den är verkligen helt underbar, och om ni också tycker om saffran så lovar jag er att det här kommer bli er favorit också.

Ingredienser

1 gelatinblad (kan uteslutas)

2,5 dl mjölk

2,5 dl vispgrädde

0,5 g saffran

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta

25 g honung

120 g äggula (ca 6 st)

125 g strösocker (ca 1 1/3 dl)

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg både stången och fröna i en kastrull (eller vaniljpasta om du använder det). Stöt saffran med 1 tsk av strösockret och häll i kastrullen. Häll även ned mjölk, vispgrädde och honung i kastrullen. Låt sedan koka upp.

3. Vispa äggulor och strösocker fluffigt med en ballongvisp. Häll den varma vätskan över äggulorna under kraftig vispning. Häll sedan tillbaka i kastrullen. Värm på försiktigt under konstant omrörning tills den når 83-85 grader, den ska ha börjat tjockna en aning. Dra väck kastrullen från värmen och rör ned gelatinbladet. Sila glassmeten så att eventuella klumpar inte följer med och häll upp i en bunke.

4. Kyl gärna glassmassan i ett iskallt vattenbad tills den blir sval, eller ställ in i kylskåpet. Täck med plastfolie (plastfoliet ska ligga i kontakt med smeten). Låt stå i kylen i minst 4 timmar, allra helst över natten, så att den hinner svälla och utveckla mer smak.

5. Häll upp glassmassan i glassmaskinen och kör tills den är färdig och har krämig konsistens. Häll sedan upp glassen i behållare och ställer in i frysen i ca 3 timmar innan du serverar den.

Har du ingen glassmaskin? Det går att göra glassen utan glassmaskin. Följ receptet fram till steget där man häller smeten i glassmaskin, istället så häller du upp smeten i en frystålig skål och ställer direkt in i frysen. Ungefär varje halvtimme så rör du runt för att få in luft. Tyvärr så blir det inte riktigt samma resultat som man får när man använder en glassmaskin, men det funkar!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s