Mitt bästa recept på kladdkaka

Betyg: 5 av 5.

Precis som alla andra svenskar (mer eller mindre) så älskar jag kladdkaka. Det är nog den kaka som jag bakat flest gånger, och min mammas kladdkaka var det godaste jag visste när jag var liten så jag bakade den minst en gång i veckan haha….

Det här är ett recept som jag har jobbat med länge, jag ändrat och exprimenterat fram och tillbaka, allt för att få fram den perfekta kladdkakan, och nu är perfektionen uppnådd. Det blir inte bättre än så här, den är helt perfekt på alla sätt och vis. Så nu är det dags för er att få ta del av receptet! Gå gärna in på min Tiktok (klicka HÄR) för att se en video på hur jag gör kladdkakan!

Det finns några saker i mitt recept som skiljer sig från andras recept på kladdkaka.

 1. Jag vispar ägg och socker poröst. Jag vet, jag bryter mot den viktigaste regeln när det kommer till kladdkaka… Ni har säkert, precis som jag, fått höra att man ej ska vispa ägg och socker när man ska gör kladdkaka. Och ja, det stämmer, men i just det det här receptet så har jag kommit fram till att resultatet blir bäst om man vispar ägg och socker poröst. Varför? Jo, för att kladdkakan får en helt underbar och frasig yta, nästan som maräng, vilket man får tack vare genom att vispa ägg och socker riktigt poröst, samt genom att ha choklad i smeten. Och jag lovar, den kommer blir otroligt kladdig och krämig ändå!
 2. Jag använder choklad i smeten. Jag använder både kakao och riktig choklad i mitt recept. När man kombinerar de två så blir kladdkakan allra godast, men framför allt så blir konsistensen allra bäst. Så det går ej att utesluta chokladen, då kommer det inte bli samma resultat. Jag förklarar mer på punkten nedan hur konsistensen påverkas av chokladen.
 3. Förvara kladdkakan i rumstemperatur vs kylskåp. Det vanliga är att man skall låta kladdkakan stå i kylen i minst 4 timmar, allra helst över natten, för att kladdkakan ska sätta sig och få rätt konsistens. Men eftersom jag använder choklad i mitt recept så sätter min kladdkaka sig ganska fort, den behöver endast stå i kylen i ungefär 1-2 timmar innan den serveras. Och när det kommer till förvaring så beror det på vilken konsistens du vill att kladdkakan ska ha. Om du har följt receptet noga och tagit ut kladdkakan ur ugnen i tid, det vill säga när den är fortfarande ganska gungig/lös i mitten, så ska du förvara den i kyl och då kommer konsistensen vara kladdig, men inte rinnig. Du kan gärna ta ut den ur kylskåpet cirka 30 minuter före servering, då blir den lite mjukare. Om du råkat grädda kladdkakan för länge, eller om du bara vill ha en väldigt mjuk och kladdig kladdkaka så kan du förvara den i rumstemperatur. Täck med plastfolie så håller den i flera dagar.

Ingredienser

200 g smör

200 g choklad (jag brukar blanda ljus och mörk choklad)

4 ägg

3,5 dl strösocker (ca 350 g)

0,5 dl farinsocker/farin strö (ca 40 g)

1 msk kokt kaffe (som svalnat) Obs! ger ej kaffesmak, bara djupare chokladsmak!

2 dl vetemjöl (120 g)

1 dl kakao (40 g)

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper både i botten och på kanterna.
 2. Smält smöret (ska bubbla upp ordentligt). Ta sedan väck kastrullen från värmen, hacka chokladen i mindre bitar och häll ned i smöret. Blanda tills all choklad har smält. Ställ sedan åt sidan.
 3. Vispa ägg, strösocker och farinsocker i ca 2-3 minuter tills det blivit ljust och poröst, använd gärna elvisp. Rör sedan ned smör- & chokladblandningen samt kaffet.
 4. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en separat skål. Sikta ned i smeten och rör försiktigt till en jämn smet med en ballongvisp.
 5. Häll upp smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kladdkakan är färdig när ytan är matt och när du skakar formen så är den fortfarande gunging/dallrig i mitten. Grädda inte för länge! Ta hellre ut den för tidigt än för sent, annars blir den inte kladdig.
 6. Ta ut och låt svalna helt i rumstemperatur. Låt sedan stå i kylskåp i ungefär 1-2 timmar innan servering. Servera med lättvispad grädde. (Läs punkt 3 i texten ovanför om hur du ska förvara kladdkakan för att få den konsistens som du vill att din kladdkaka ska ha)

Annons

5 reaktioner på ”Mitt bästa recept på kladdkaka

 1. Kladdkakan var supergod! Väldigt enkel att göra och alla i familjen tyckte om den. Vissa tyckte däremot att den var lite för chokladig men jag tyckte om den väldigt mycket 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s