Burnt Basque Cheesecake

Tillåt mig presentera min nya favoritdessert… Burnt Basque Cheesecake! En ugnsbakad cheesecake som ska ha en karamelliserad och gärna lite bränd yta, vilket ger kakan sitt typsika, rustika utseende samt en härlig och underbar smak. Inuti så ska kakan vara krämig och silkeslen i konsistensen. Magiskt gott! Jag blev helt förälskad efter första tuggan, och jag är helt säker på att ni också kommer älska den här. Förutom att den är otroligt god så är den även busenkel att göra!

Den här cheesecaken kommer ursprungligen från San Sebastian, en stad i Spanien. År 1990 skulle kocken Santiago Rivera som jobbar på restaurangen La Viña lägga till desserter på menyn, och då uppfann han den här cheesecaken. Det blev en succé, och idag är cheesecaken känd över hela världen och massvis med folk åker till den här restaurangen för att få smaka denna underbara skapelsen.

Jag har läst igenom många recept på den här cheesecaken och själva grundreceptet består av färskost, socker, ägg, mjöl, och grädde. Jag använder dock majsstärkelse istället för vetemjöl, för jag tycker oftast att konsistensen blir bättre med majsstärkelse plus att cheesecaken blir glutenfri, vilket gör att även glutenintoleranta kan äta den. Jag tillsätter också lite vanilj, jag tycker att det gör nästan alla desserter lite godare (ni som följt mig ett tag vet hur mycket jag älskar vanilj) och det passar faktiskt riktigt bra i den här cheesecaken.

Några tips för att lyckas

  1. Färskosten ska vara rumsvarm – detta är viktigt för att få en krämig konsistens och för att sockret ska lösa upp sig.
  2. Klä formen med bakplåtspapper – då menar jag att du lägger ett helt bakplåtspapper i formen och låter pappret sticka upp längs kanterna så att det blir som en skål nästan. Klipp inte ut botten och kanterna för sig, då kommer smeten läcka ut ur formen.
  3. Gräddningen – Den här cheesecaken ska gräddas på hög värme för att den ska få mycket färg på ytan, men insidan ska fortfarande vara ganska lös. Det du behöver ha koll på är att den ska vara dallrig i mitten när du skakar på formen. Den får inte gräddas för länge, då kommer den inte bli krämig utan snarare grynig. Det kommer kanske se ut som att den inte är färdig i mitten, men efter den fått stå i kylen så kommer den sätta sig och få den här underbart krämiga konsistensen.
  4. Förvaring – låt kakan svalna i rumstemperatur och ställ sedan in i kylen i några timmar, gärna över natten, så att den hinner sätta sig. Den är god att äta direkt från kylen, men jag föredrar att låta den stå ute i ca 30 minuter innan servering så att den hinner bli rumsvarm, då tycker jag att den smakar mer samt att konsistensen blir bättre.

Ingredienser

500 g färskost (t.ex. philadelphiaost), rumsvarm

170 g strösocker (knappt 2 dl)

20 g majsstärkelse (2,5 msk)

1 tsk vaniljpasta (eller vaniljsocker)

0,5 krm salt

4 ägg

230 g vispgrädde (2,3 dl)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader, vanlig ugn, och lägg ett bakplåtspapper i en springform, ca 18 cm i diameter. Tryck försiktigt ned bakplåtspappret i botten och låt pappret sticka upp på kanterna, så att du kan lyfta upp cheesecaken senare.
  2. Vispa färskost och strösocker i några minuter tills sockret löst upp sig och det blivit lent och krämigt. Sikta ned majsstärkelsen och tillsätt vaniljpasta och salt. Blanda ihop.
  3. Kläck äggen i en skål och vispa upp de lite lätt med en gaffel. Häll sedan ned lite i taget i färskostblandningen samtidigt som du vispar. Häll sedan ned grädden.
  4. Häll upp smeten i formen. Slå formen försiktigt mot bordsytan så eventuella luftbubblor försvinner. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter tills den fått mycket färg på ytan. När du skakar formen så ska den fortfarande vara dallrig i mitten. Ta ut och låt svalna, ställ sedan in i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten. Lossa kanten från springformen och lyft väck cheesecaken. Låt den gärna stå framme i ungefär 30 minuter innan servering.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s