Macarons med gräddbollsfyllning

Två av mina favoritbakverk i ett: macarons och gräddbollar. En kombination som visade sig vara helt MAGISK! Så, så gott. Ni bara måste prova!

Jag gjorde lite olika. På några macarons spritsade jag på gräddbollsfyllningen som en skumtopp, vissa monterade jag ihop som klassiska macarons och den tredje varianten är en macaron-eclair spristad med gräddbollsfyllning. Jag dekorerade med oxalis och ätbart pulver i guld.

Dessa går jättebra att frysa, då både macaronsen och gräddbollsfyllningen tinar supersnabbt. En del gillar även att äta de direkt från frysen, då blir de lite sega och riktigt goda faktiskt! Jag använder mitt grundrecept på macarons, om ni vill läsa mitt inlägg om macarons och där jag delar med mig av tips för att lyckas så kan ni klicka HÄR.

Ingredienser (macarons)

80 g mandelmjöl (finmalen)

85 g florsocker (ca 1,5 dl)

65 g äggvita (ca 2 st)

50 g strösocker (ca 0,5 dl)

0,5 tsk citronsaft

Ev. valfri pastafärg och/eller smaksättning (jag brukar smaksätta med 1 tsk vaniljpasta)

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper samt en spritspåse med en tyll med rund öppning (jag använder tyllen 2A från Wilton)
 2. Mät upp mandelmjöl (ta lite extra då det kommer försvinna en del efter du siktat mjölet) och sikta sedan två gånger, dubbelkolla vikten igen så att du har 80 g. Sikta sedan i florsocker och blanda med mandelmjölet.
 3. Häll äggvita och citronsaft en skål, gärna i rostfritt stål eller glas. Vispa med elvisp på låg hastighet i några minuter tills du har ett fast skum (du ska kunna vända skålen upp och ned). Höj hastigheten på elvispen ett snäpp och tillsätt strösockret lite i taget (ta 1 msk i taget och strö långsamt, upprepa med resten av sockret tills allt socker är i). Tillsätt eventuell smak/pastafärg. Fortsätt vispa i ca 4 minuter tills du har en fast och styv maräng (du ska se tydliga märken av vispen och känna lite mer motstånd i marängen när den är klar).
 4. Häll ned mandelmjölet och florsockret i marängen. Nu ska du vända försiktigt med en slickepott tills smeten har gått från tjock till en nästan lös konsistens. Det här kan ta ett tag, men fortsätt vända tills du når rätt konsistens. Jag brukar lyfta upp lite smet med slickepotten och långsamt forma en 8; om smeten ”spricker” och inte klarar av detta så behöver den vändas lite till, om den klarar av att göra en 8:a så är den klar.
 5. Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa sedan ut på ett bakplåtspapper. Slå försiktigt plåten mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner (du kan även ta en tandpetare och göra hål på luftbubblorna). Du kan grädda dessa direkt, men jag tycker att de ska vila iallafall i 10-15 minuter så att de torkar lite grann. Grädda i mitten av ugnen i ca 11-12 minuter, de skall ej få färg. Du kan prova att försiktig peta på övre delen av macaronen, om den står helt still så är de färdiga – om överdelen flyttar sig så behöver de gräddas en stund till.
 6. Ta ut och låt svalna helt och hållet på plåten innan du försiktigt lossnar de från bakplåtspappret.

Ingredienser – gräddbollsfyllning

100 g strösocker (drygt 1 dl)

50 g flytande glykos

30 g vatten (0,3 dl)

60 g äggvita (ca 2 äggvitor)

13 g strösocker (1 msk)

1 tsk vaniljpasta (går att utesluta eller ersätta med annan smak/pulver/smakessens)

Gör så här:

 1. Mät upp 100 g strösocker, glykos och vatten i en tjockbottnad kastrull (ta gärna en lite mindre kastrull). Låt koka upp på medelhög värme tills sockerlagen når 118 grader. Tänk på att inte röra sockerlagen under tiden det kokar.
 2. När sockerlagen når ca 110 grader så börjar du vispa äggvitorna på låg hastighet med elvisp, när det blivit ett skum så tillsätter du 1 msk strösocker sakta och fortsätter vispa på medelhög hastighet.
 3. När sockerlagen når 118 grader så häller du ned sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle samtidigt som du vispar på hög hastighet. Försök att inte nudda varken skålen eller själva vispen under tiden som du häller i sockerlagen.
 4. Vispa på högsta hastighet i 10 minuter tills du har en fast och styv maräng.

Montering:

 1. Spritsa gräddbollsfyllningen med valfri tyll på dina macarons. Dekorera hur du vill, om du gjort de som skumtoppar så kan doppa de i smält choklad om du vill. Förvara i kylskåp i en tättslutande burk. Går också jättebra att frysa (i en tättslutande burk).
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s