Gräddbollar

Finns det något annat bakverk som har så många olika namn som de här godsakerna? Gräddbullar, gräddboll, skumtoppar, mums mums, skumboll osv. Jag har alltid sagt gräddbollar, trots att de inte ens innehåller grädde, haha… Egentligen så är det bara en slags maräng, så kanske borde man kalla de för marängbollar? Eller? 🤔

Denna fluffiga, söta, lena och otroligt goda fyllning kan man använda både som frosting på muffins och olika kakor, som tillbehör på glass (populärt i Danmark, där kallar man det för guf) eller spritsa på kex eller rån. Det går även att förvara fyllningen i en burk med tättslutande lock, så kan man gå och ta en sked så fort man blir sugen på något sött.

Jag använder det här som grundrecept, om jag vill ändra smak så byter jag ut en del av vätskan i sockerlagen mot t.ex. saft/pure eller så smaksätter jag med olika pulver/essens under tiden som marängen vispas. Personligen så älskar jag att smaksätta med vanilj, det blir himmelskt gott.

Receptet ger ca 20 st gräddbollar

Ingredienser

200 g strösocker (drygt 2 dl)

95 g flytande glykos

65 g vatten (0,65 dl)

120 g äggvita (3-4 äggvitor)

25 g strösocker (ca 2 msk)

1-2 tsk vaniljpasta (går att utesluta eller ersätta med annan smak/pulver/smakessens)

Ev. ca 300 g choklad att doppa gräddbollarna i

Gör så här:

  1. Mät upp 200 g strösocker, glykos och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp på medelhög värme tills sockerlagen når 118 grader. Tänk på att inte röra sockerlagen under tiden det kokar.
  2. När sockerlagen når ca 110 grader så börjar du vispa äggvitorna på medelhög hastighet, när det blivit ett skum så tillsätter du 25 g strösocker sakta och fortsätter vispa på medelhög hastighet.
  3. När sockerlagen når 118 grader så häller du ned sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle samtidigt som du vispar på hög hastighet. Försök att inte nudda varken skålen eller själva vispen under tiden som du häller i sockerlagen.
  4. Vispa på högsta hastighet i 10 minuter tills du har en fast och styv maräng.
  5. Fyll en spritspåse med marängsmeten och spritsa sedan på kex. Låt torka en stund och doppa sedan i choklad om du vill. Förvara i kylskåp, gräddbullarna går även jättebra att frysa.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s