Morotskladdkaka

En ljuvlig kladdkaka med morötter, kanel och cream cheese-frosting. Så gott! Smakar precis som morotskaka fast i kladdkaks-format. Gör gärna kladdkakan dagen innan du ska servera den och ställ i kylskåp över natten, då hinner den sätta sig och få den där perfekta konsistensen.

Morotskladdkaka
2 morötter, normalstora

200 g smör

4 ägg

2,75 dl strösocker

0,75 dl farinsocker

3 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1 krm salt

Cream cheese frosting

130 g smör, rumsvarmt

100 g florsocker (drygt 1,5 dl)

150 g färskost, t.ex. philadelphiaost

1 tsk citronsaft

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en springform som är 20 cm i diameter (använder du en större form så får du minska gräddningstiden) och klä den med bakplåtspapper, både i botten och på kanterna.
  2. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna lite. Riv morötterna fint.
  3. Blanda försiktigt ihop de rivna morötterna, ägg, strösocker och farinsocker. Vispa inte.
  4. Blanda de torra ingredienserna i separat skål och sikta sedan ned i äggsmeten. Blanda försiktigt till en jämn smet. Häll till sist ned smöret. Blanda till en klumpfri smet.
  5. Häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 23-25 minuter – kakan är färdig när kanterna är stilla men mitten fortfarande är lite ”gunging”. Ta ut och låt svalna, ställ sedan in i kylskåp i minst 4 timmar eller över natten (då blir kladdkakan som bäst).
  6. Frosting – Vispa smöret vitt och krämigt i ca 5 minuter. Sikta i florsockret och fortsätt vispa i 5 minuter till. Tillsätt färskosten och citronsaften, vispa snabbt ihop. Bred/spritsa frostingen på den kylda kladdkakan. Jag dekorerade min med kanderade valnötter (smält socker i en tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun karamell, häll i nötter och blanda – låt svalna på bakplåtspapper). De röda bladen kommer från växten röd oxalis, bladen är ätbara och väldigt vackra att dekorera med.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s