Sugar cookies / mördegskakor

I Amerika är det väldigt populärt att göra ”sugar cookies”. Det är en mördegskaka som man främst använder till att göra figur kakor. Alltså, att man sticker ut olika former med hjälp av utstickare och sedan dekorerar med t.ex. kristyr. Denna deg är verkligen perfekt för just det, man får superskarpa kanter och kakorna flyter ej ut i ugnen, vilket gör att kakorna behåller sin form och blir helt perfekta även efter gräddning.

I vanliga fall när jag gör mördegskakor så brukar jag inte ha ägg i degen, men det har jag i det här receptet för att jag vill ha en så smidig deg som möjligt. Jag har även majsstärkelse i degen, framför allt för att degen blir smidigare och kakorna håller formen bättre, men även för kakorna får en väldigt mjuk och spröd konsistens. Jag smaksätter degen med vaniljpasta (har det i typ allt jag bakar…så gott!), det är hemligheten till dessa magiskt goda kakor. Går såklart bra att använda vaniljsocker om du inte har vaniljpasta hemma. Och som jag nämnde tidigare så är det populärt att dekorera dessa kakor med kristyr, men jag är inget jättefan av kristyr så jag föredrar att äta de som de är. Dock så är det jätteroligt att dekorera med kristyr om man ska göra kakorna till en högtid, t.ex. halloween eller jul!

Ingredienser (receptet ger ca 28 stycken kakor)

110 g smör, rumsvarmt

50 g florsocker (ca 1 dl)

60 g strösocker (ca 2/3 dl)

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 ägg, rumsvarmt

230 g vetemjöl (ca 4 dl)

30 g majsstärkelse (ca 0,5 dl)

1 krm salt

Gör så här:

  1. Vispa ihop smör, strösocker, florsocker och vaniljpasta/vaniljsocker. Tillsätt ägget och vispa snabbt ihop.
  2. Blanda vetemjöl, majsstärkelse och salt i en separat skål, sikta sedan ned i smörblandningen. Arbeta samman tills degen precis går ihop.
  3. Platta ut degen och plasta in med plastfolie, låt sedan degen vila i kylen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader när halva tiden har gått.
  4. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord, degen ska vara ganska tjock, ungefär 6 mm. Tänk på att vända degen en gång och strö gärna på lite mer mjöl så att degen ej fastnar. Stansa ut kakor med valfri utstickare och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 11 minuter. Låt kakorna svalna i ca 10 minuter på plåten, flytta sedan över till ett galler.

Tips! Den här degen går jättebra att använda till andra sorters mördegskakor, som till exempel hallongrottor!

Alla kakor som ni se på den här bilden är gjorda av den här degen. Några hallongrottor som ska se ut som blodsprängda ögon och två stycken fingrar, samt några spöken och ”Jack Skellington” figurer (dekorerade med kristyr/royal icing). Kul pyssel till halloween!
Annons

4 reaktioner på ”Sugar cookies / mördegskakor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s