Crème brûlée

Crème brûlée är en av mina favoritdesserter. Jag minns när jag var liten och åt middag på restaurang med familjen. När det var dags för dessert sökte jag med blicken genom menyn, och när jag hittade raden där det stod ”Crème brûlée” så blev jag överlycklig varje gång. Det kändes lyxigt att få beställa in en crème brûlée. Det var lika imponerande varje gång att krossa lagret av det karamelliserade sockret. Det kändes som en avancerad dessert och förmodligen trodde jag nog att det inte ens var möjligt att göra crème brûlée själv. Men det var det! Och det är inte alls svårt! Snarare tvärtom. Och än idag, många crème brûléer senare, så är den lika god som jag tyckte då.

Tips!

 1. Gör gärna steg 1 dagen innan och låt stå i kylen över natten för att få ut ännu mer smak av vaniljstången (vaniljstången ska alltså ligga kvar i vätskan).
 2. Crème brûlée kan du göra färdigt både en eller två dagar i förväg. Förvara i kylskåpet (vänta dock med att bränna av sockret)
 3. Ta ut crème brûléen i god tid före servering, gärna 1-2 timmar, så att de verkligen hinner bli rumstempererade innan de serveras.
 4. För att se om de är klara så kan du försiktigt skaka på formen; när de är stilla i kanterna men lätt dallriga i mitten så är de klara.
 5. Två lager socker gör det extra gott och och du får det bästa knäcket.
 6. Bränn sockret med en brännare precis innan servering.

Ingredienser (ca 5 stora eller 8 mindre)

1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljpasta)

4,5 dl vispgrädde (450 g)

1,5 dl mjölk (150 g)

8 äggulor (ca 140 g)

1,5 dl strösocker (135 g)

Garnering

Rörsocker eller strösocker

Gör så här:

 1. Dela vaniljstången och skrapa ur alla frön. Lägg fröna och stången i en kastrull tillsammans med vispgrädden och mjölken. Låt koka upp, dra sedan väck från värmen och låt stå under tiden du gör nästa steg. Du kan även låta vätskan stå i kylen över natten för att få ut ännu mer smak från vaniljstången (vaniljstången ska alltså ligga kvar i vätskan).
 2. Sätt ugnen på 125°C, över- och undervärme, och ta fram en ugnsform där du kan ställa dina formar i.
 3. Rör ihop äggulor och strösocker (vispa inte).
 4. Häll den varma gräddmjölken över äggulorna samtidigt som du varsamt rör runt med en slickepott.
 5. Sila ner smeten i en måttkanna (eller något annat som är enkelt att hälla ur) för att undvika klumpar och bli av med vaniljstången.
 6. Fördela smeten i formarna. Häll i vatten (varmt eller kallt, spelar inte så stor roll) i ugnsformen så att det når upp till ca hälften av formarna.
 7. Grädda i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter. För att se om de är klara så kan du försiktigt skaka på formen; när de är stilla i kanterna men lätt dallriga i mitten så är de klara.
 8. Lyft ur formarna ur vattenbadet och låt svalna i ca 30-60 minuter före servering. Om du ska servera senare så ställer du formarna i kylskåpet. Tänk dock på att ta ut formarna i god tid innan servering, gärna någon timme eller två, så att de verkligen hinner bli rumstempererade. Det är mycket godare än kylskåpskall crème brûlée.
 9. Strö på ett lager med socker och bränn av med gasolbrännare. Vänta 1 minut och häll på ett andra lager socker och bränn av igen. Klart!
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s