Sugarlick – Sockrade saffransbullar

Ni som följer Roy Fares eller som har besökt Mr Cake har säkert sett deras saffransbullar som heter ”sugarlick”. Dessa bullar ser magiskt goda ut, men eftersom jag bor 4 timmar bort från närmsta Mr Cake så tog jag mig an utmaningen att göra mina egna ”Sugarlick”. Resultatet? Helt fantastiskt. Kanske den godaste saffransbullen jag ätit! Jag tror man måste uppleva det själv för att förstå hur otroligt goda de här bullarna är. Så, det tycker jag verkligen att ni ska göra!

För bäst resultat så ska man använda en kall deg. Jag har fått många frågor angående vad jag menar med det och hur man får en kall deg, så det tänkte jag förklara för er.

Det låter kanske skrämmande och lite besvärligt, men det är faktiskt så att hela bakningen blir enklare för dig när du använder en deg som är kall. Förutom att det blir enklare att kavla och forma bullarna, så blir bullarna dessutom både bättre och godare i smak och finare utseendemässigt. Så här kommer en liten guide på hur du får en kall deg och vad du ska tänka på.

 1. Kall degvätska – Första steget är att använda kall degvätska. I just det här receptet så ska en del av degvätskan (vispgrädden) värmas till kokpunkt och sedan hällas över saffranet. Detta är för att få ut mer smak av saffranet, men det kommer sedan stå och dra en stund så att det hinner bli svalt igen. Därefter häller man på kylskåpskall mjölk och då kommer även grädden bli kall och då har vi en kall degvätska. Så du ska alltså inte värma mjölken till fingervarmt.
 2. Kyla ner degen efter knådning – När degen är färdigknådad så ska den vila och kylas ned. Även om du har använt kall degvätska så kommer degen gå upp i temperatur och bli varm av friktionsvärmen som uppstår under knådningen. Därför ska degen kylas ner efter den är färdigknådad och innan du kan börja kavla degen.
  • Varför kyla degen? För att degen blir enklare att arbeta med när du ska forma bullarna och för att avstanna jäsningsprocessen.
  • Hur kyler man degen? Jag brukar ta en plåt (som får plats i frysen/kylen) och lägga platsfolie i botten. Sen häller jag ut degen där på och plattar ut den tills den är ett par centimeter tjock, vilket gör att det går fortare att kyla ner, och passar även på att forma den till en rektangel så att det blir enkelt att kavla den till en stor rektangel när det är dags att kavla degen. Täck degen med mer plastfolie och ställ sedan in helst i frysen (det går snabbare) annars kylskåpet. Låt ligga tills degen blivit kall, ca 20-30 minuter. Och när degen ändå ligger och kyls ner så kommer den även få vila, vilket jag förklarar mer om i punkten nedan.
 3. Låt degen vila – Innan man börjar kavla degen så ska degen vila. När degen får vila så kommer glutentrådarna att slappna av och då blir det enklare att kavla degen utan att den drar ihop sig. Därför finns det två fördelar med att låta degen ligga kallt en stund; den blir både kall och den får vila samtidigt.
 4. Jäs degen 1 gång – Det här är typ det bästa med det här receptet. Bullarna får jäsa 1 gång istället för 2 gånger. Jag tycker det är helt ologiskt att låta degen jäsa 1 gång efter knådning och innan man kavlar degen. Varför låta degen jäsa för att sedan kavla ut all luft? Nej, jag tycker det är bättre att låta bullarna jäsa 1 gång och det är när bullarna ligger klara på plåtar under en bakduk. Det är mycket smidigare, enklare, tidsbesparande och framför allt ger det godare och bättre bullar.
 5. Kall deg = längre jästid – Bullarna jäser bara 1 gång, men eftersom jag använder kall degvätska/en kall deg så kommer bullarna behöva jäsa under en lite längre tid istället.
  • Hur lång är jästiden? Ja, det varierar och beror på många olika faktorer. Årstid och rumstemperatur spelar stor roll. Efter 2 timmar börjar jag kolla till bullarna, men oftast tar det ca 3 timmar för mina bullar att bli färdigjästa. Om du har bråttom eller verkligen vill att jäsningen ska gå lite snabbare så kan du ställa plåtarna med bullar på ett lite varmare ställe så går jäsningsprocessen snabbare. Men bullar blir alltid bäst av att få jäsa långsamt och under en längre tid än att jäsa bullarna så snabbt som möjligt.

Ingredienser (ca 20 stycken)

1 g saffran (2 påsar)

1 tsk strösocker

1 dl grädde (100 g)

3,5 dl mjölk (350 g)

2 dl strösocker (ca 200 g)

50 g färsk jäst (blå eller röd spelar ingen roll)

1 ägg

ca 900-950 g vetemjöl (ca 15-16 dl)

225 g smör, rumsvarmt

1 tsk salt

Fyllning

175 g smör, rumsvarmt

150 g strösocker (ca 1,5 dl)

1 tsk vaniljpasta eller 2-3 tsk vaniljsocker

ca 1 tsk vetemjöl

Ev. ca 50 g riven mandelmassa

Förslag på annan smaksättning: apelsinarom/apelsinzest

Garnering

ca 25 g smält smör att pensla bullarna med efter gräddning

Strösocker att doppa bullarna i

Gör så här:

 1. Stöt/mortla saffran tillsammans med den lilla mängden socker. Häll över saffranssockret i en degskål.
 2. Värm grädden i micron tills det börjar koka. Häll grädden över saffranssockret och blanda. Låt stå och dra i 20-30 minuter för att få fram mer saffranssmak.
 3. Häll i den kylskåpskalla mjölken. Smula ned jästen i vätskan och tillsätt även ägg, strösocker och vetemjöl (spara 2-3 dl och tillsätt efter en stunds knådning, du kanske inte behöver allt mjöl).
 4. Börja arbeta degen på låg hastighet i maskin i ca 5 minuter.
 5. Efter 5 minuter så tillsätter du smöret lite i taget. Häll sedan i saltet. Fortsätt arbeta degen i ytterligare ca 10-15 minuter (beroende på hur effektiv din maskin är). Du kan höja hastigheten ett snäpp efter en stund och tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs. När degen är färdigknådad så ska den vara elastisk, glansig och lätt klibbig men inte kladdig (du ska kunna röra på degen utan den fastnar på ditt finger).
 6. Häll ut degen på en plåt klädd med plastfolie. Platta ut med en slickepott eller med händerna så att degen blir en platt rektangel (detta för att den kyls snabbare och det blir enklare att kavla ut). Täck ovansidan med mer plastfolie och låt sedan degen VILA (inte jäsa) i frys eller kylskåp tills degen blivit kall, i ca 20-30 minuter. Läs i texten ovanför receptet om du vill veta varför du ska göra så här.
 7. Under tiden degen vilar/kyls ner så kan du göra fyllningen.
 8. Fyllning: lägg alla ingredienser i en skål och vispa snabbt ihop tills du har en slät fyllning.
 9. Lägg degen på en silikonmatta eller ett lätt mjölat bakbord. Knåda inte degen, börja bara kavla direkt.
 10. Kavla degen till en stor rektangel, ca 40×60. Bre på fyllningen jämt över hela degen. Gör ett treslag, från kortidan (börja från ena sidan och vik in mot mitten, vik sedan den andra sidan över den andra så att du har tre lager). Vrid degen så att du har långsidan mot dig och kavla degen för att bli av med luftbubblor mellan alla lager. Skär degen i ca 2 cm breda remsor. Lägg remsan på bordet och vik den dubbelt, så att du får 6 lager. Nu ska du forma den som en 8:a, men tänk på att ändarna ska ligga i mitten av åttan och på undersidan. På TikTok/Instagram/Pinterest finns en video där jag visar bättre & tydligare hur man både viker degen & formar bullarna. @bakamedjosefine heter jag överallt!
 11. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under plastfolie/bakduk i ca 2-3 timmar.
 12. Sätt ugnen på 225°C, över- & undervärme.
 13. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7-9 minuter eller tills de fått lagom med färg.
 14. Låt bullarna svalna på galler.
 15. Pensla bullarna med smält smör och vänd sedan i socker. Klart! (Tips! Om du ska frysa bullarna så gör du det utan att pensla med smör och vända i socker. Gör det istället efter du tinat bullarna.)
Annons

9 reaktioner på ”Sugarlick – Sockrade saffransbullar

 1. Ser otroliga ut! Tänkte testa till helgen!
  Hur många beräknar du att man får ut på en sats?

  Tack så mycket på förhand

  Mvh

  Jasmin

  Gilla

 2. Hej!
  Ser supersmarrigt ut, var bara tvungen att prova så mina ligger på jäsning nu 🤩 Men tänkte bara kolla, i receptet skriver du att remsorna ska vara 2cm tjocka. Men vi videon står det 1cm.. blev lite förvirrad så jag körde på 1cm, det var lättare för mig att forma dem då. Men vilket stämmer egentligen? 😊

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s