Cookies med havre, kokos och choklad

Världens godaste havrecookies med kokos och choklad. Knapriga/crunchy och den rivna kokosen ger kakorna lite ”seg” konsistens, samt att kakorna innehåller massor av bitar av grovhackad choklad. Så sjukt gott! 100% beroendeframkallande.

De här kakorna väcker många minnen hos mig. Det var nämligen mina favoritkakor när jag var liten. Varje gång mamma bakade dessa så fick hon gömma de högt upp i skafferiet eller i frysen, men jag lyckades ändå hitta dem. Jag minns att hon hade fryst en stor låda fylld med dessa kakorna, och jag brukade gå till frysen och smygäta en eller två stycken efter jag kommit hem från skolan. Jag tänkte att om jag bara tog en eller två, så skulle det inte märkas att det hade försvunnit några, men när mamma väl plockade fram lådan för att vi väntade gäster så var lådan nästan tom… 🙈😅 Men nu kan jag baka de här kakorna själv och jag får äta precis hur många jag vill, utan dåligt samvete. Haha!

Ingredienser (16 stycken)

200 g smör, rumsvarmt

150 g strösocker (1,5 dl)

180 g vetemjöl (3 dl)

1/2 tsk hjorthornssalt

110 g havregryn (3 dl)

35 g riven kokos (1 dl)

1 nypa salt

ca 150 g choklad, grovhackad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka chokladen och ställ åt sidan.
  2. Vispa smör och socker krämigt i några minuter, med elvisp eller i en köksassistent med en vinge.
  3. Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl,hjorthornssalt, havregryn, kokos & salt) i en separat skål.
  4. Häll ned de torra ingredienserna i smöret och vispa på låg hastighet tills allt mjöl NÄSTAN är helt inarbetat, då tillsätter du den hackade chokladen och därefter fortsätter du blanda tills degen precis går ihop.
  5. Dela degen i 16 delar (ca 50 g per kaka) och forma bollar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper, platta till kakorna lite lätt. Tänk på att ha mellanrum mellan kakorna eftersom de flyter ut en del i ugnen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 11-15 minuter, de ska ha fått lite färg i kanterna.
  7. Ta ut och låt svalna på plåten i ca 5-10 minuter (annars går de sönder) innan du flyttar över de till ett galler där de får svalna helt. Förvara kakorna i en kakburk (helst gjord av plåt för att bevara knaprigheten)
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s