Citronmoussetårta med lemon curd och mazarinbotten med vallmofrön

En ljuvlig sommartårta som består av en saftig och mjuk mazarinbotten med blå vallmofrön, ett lager av lemon curd, en krämig och sötsyrlig lemon curd mousse och sist men inte minst en mirror glaze. Underbart gott! Fräscht, sött, syrligt och en supertrevlig sommartårta helt enkelt!

Som vanligt så går många saker att göra i förväg när det kommer till den här typen av tårta. Till exempel så går mazarinbottnen jättebra att göra flera dagar i förväg, frys in den när det svalnat och ta fram när tårtan skall monteras. Även mirror glazen går att göra i förväg, förvara den täckt med i plastfolie i kylskåp i flera dager (det går även att frysa mirror glaze) sedan är det bara att värma den i micron till rätt temperatur före användning. Lemon curd går också att förbereda ett par dagar innan, den håller i upp till 2 veckor i kylskåp.

Ingredienser – Frangipanebotten

100 g smör, rumsvarmt/mjukt

95 g strösocker (1 dl)

2 ägg, gärna rumsvarma

35 g vetemjöl (drygt 0,5 dl)

100 g mandelmjöl (2 dl)

1 tsk vaniljsocker

ca 1 msk blå vallmofrön

1 nypa salt

Ingredienser – Lemon curd

3 citroner, saften & zesten

3 ägg

190 g strösocker (2 dl)

75 g smör. rumsvarmt

Ingredienser – Citronmousse

4 st gelatinblad

300 g lemon curd

300 g vispgrädde (3 dl)

Ingredienser – Mirror glaze

5 gelatinblad

150 g vit choklad

15 g nypressad citronsaft (1 msk)

150 g strösocker

150 g glykossirap (går att ersätta helt eller delvis med vit sirap, ger dock en sötare smak)

100 g vispgrädde (1 dl)

35 g mjölk (ca 1/3 dl)

Gul pastafärg/hushållsfärg

Ingredienser – chokladband

Ca 50 g vit choklad

Riven kokos

Gör så här – frangipanebotten

 1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform (18 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten och kanterna.
 2. Vispa smör och socker i några minuter tills det blivit krämigt och fluffigt.
 3. Tillsätt ett ägg i taget samtidigt som du vispar. Om äggen är kalla så kan det hända att det skär sig, men det brukar ordna sig när man hällt i de torra ingredienserna och efter kakan gräddats i ugnen.
 4. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och vänd sedan ned i smeten.
 5. Häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, stick ned en provsticka för att se om kakan är färdig.
 6. Ta ut och låt svalna, plasta in med plastfolie och låt sedan stå i rumstemperatur om du ska använda den samma dag eller frys in den tills du ska använda den.

Gör så här – lemon curd

 1. Tvätta citronerna noga och riv sedan zesten och pressa ur citronsaften.
 2. Häll socker, citronsaft, citronzest och ägg i en värmetålig skål (gärna i rostfritt stål).
 3. Placera skålen över ett sjudande vattenbad och värm under omrörning med en ballongvisp tills det tjocknar. Det tar en stund innan det börjar tjockna, men bara vispa hela tiden annars kan äggen koagulera och då får du äggröra istället.
 4. När krämen har tjocknat så lyfter du väck skålen från vattenbadet och lägger i smöret. Blanda med visp tills smöret har smält.
 5. Häll upp i en burk och ställ in i kylskåp för att svalna (håller upp till 2 veckor i kylskåp om du förvarar den i en burk med tättslutande lock). Det blir ca 5 dl lemon curd, 300 g ska du ha i moussen och resten ska vara ett eget lager i tårtan.

Gör så här – citronmousse

 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.
 2. Förbered formen du ska montera moussen/tårtan i och ta även fram frangipanebottnen så att allt är redo för montering.
 3. Vispa grädden lätt (vispa hellre för lite än för mycket, sluta vispa när du ser märken efter visparna).
 4. Lägg ungefär en tredjedel av lemon curden i en skål (en stor) och värm i micro tills den blir varm (ca 60 grader).
 5. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i den varma lemon curden. Blanda tills gelatinbladen har smält.
 6. Häll i resten av lemon curden och vispa kraftigt med ballongvisp tills allt är blandat.
 7. Häll sedan i hälften av den vispade grädden samtidigt som vispar med ballongvisp. Häll sedan ner resten av grädden (OM det skulle hända att det blir klumpigt/skär sig pga att grädden är för kall så kan du ställa in hela skålen i micron och micra i ca 15 sekunder, ta ut och blanda, och upprepa tills du kan vispa moussen slät, men värm bara några sekunder i taget).

Montering

 1. Använd en silikonform eller springform (jag använde en springform 24 cm i diameter). Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av springformen och klä kanterna med tårtplast. Om du är rädd att din springform kommer läcka så kan du klä undersidan av formen med aluminiumfolie.
 2. Lägg frangipanebottnen i botten av springformen.
 3. Lemon curden som blev över lägger du på frangipanebottnen och brer ut jämt.
 4. Häll sedan på lemon curd moussen. (Om du använder en silikonform så gör du tvärtom, då börjar du med att hälla i moussen och sedan lägger du på frangipanebottnen).
 5. Ställ sedan in i frysen i minst 6 timmar, helst över natten. Det är viktigt att den är helt djupfryst så låt den stå kvar i frysen tills din mirror glaze är färdig att använda.

Gör så här – mirror glaze

 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
 2. Hacka chokladen och lägg i en skål med höga kanter.
 3. Lägg glykossirap, strösocker och citronsaft i en kastrull. Blanda med en sked, häll sedan i grädden, pastafärg och mjölken. Låt koka upp på medelhög värme.
 4. Krama ur gelatinbladen och låt smälta i den varma vätskan.
 5. Häll vätskan över chokladen, mixa gärna med stavmixer för att få den helt slät. Håll mixern i botten hela tiden och undvik att få in luft för att förhindra luftbubblor (går även att blanda med en slickepott).
 6. Täck glazen med plastfolie och låt svalna i rumstemperatur till 35°C. När den nått rätt temperatur så tar du fram tårtan från frysen (viktigt att den är helt djupfryst) och ställ den på ett galler eller på en upp och ned vänd skål. Ha en plåt klädd med plastfolie under så att du kan spara glazen som rinner över.
 7. Häll glazen över tårtan, jag brukar börja runt kanterna och avsluta med att hälla i mitten av tårtan. Tänk på att hälla jämt och långsamt (men inte för långsamt) så att du har koll på att hela tårtan täcks, eftersom man helst vill undvika att hälla på ett till lager i efterhand. Jag brukar skaka/banka försiktigt med plåten som tårtan står på för att hjälpa till att den överflödiga glazen rinner av, alternativt dra försiktigt med en palett uppe på tårtan för att få ett tunt lager och se till att det överflödiga rinner av. Låt sedan stå några minuter tills glazen har slutat droppa, sedan tar du en vass kniv och skär väck dropparna som hänger kvar.
 8. Ställ in tårtan i kylen i några timmar så att glazen hinner stelna och så att själva tårtan hinner tina före servering. Det går även bra att göra färdigt tårtan dagen innan man tänkt servera den, den håller sig fin och blank och smakar precis lika bra dag två.
 9. Chokladbandet runt tårtan gjorde jag genom att smälta 50 g vit choklad (gärna tempererad), detta hällde jag ut på en remsa tårtplast som når runt tårtan. Dra med palett så att det blir ett jämt och tunt lager, strö sedan på generöst med riven kokos. Sätt chokladbandet runt en tårtring (som är lika stor som tårtan) och ställ i kyl tills chokladen har stelnat, ta fram och lossa från tårtplasten och lyft försiktigt över bandet till tårtan.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s