Blåbärsmoussetårta med frangipanebotten och mirror glaze

Här har vi en riktigt drömmig tårta! En mjuk frangipanebotten (mazarinbotten) med en len och krämig blåbärsmousse och sist men inte minst en sagolikt vacker mirror glaze. Så fin, och helt fantastiskt god!

Jag bakade själva botten i en vanlig springform som är 18 cm i diameter, sedan monterade jag ihop tårtan i en silikonform (den HÄR) som har rundade kanter upptill., vilket passar perfekt när man gör mirror glaze. Då rinner det av enkelt och de rundade kanterna ger tårtan ett mjukt och fint intryck.

Har ni ingen silikonform? Gör tårtan i en springform istället! – Frangipanebottnen gör ni en springform som är ca 18 cm i diameter. Sedan när ni ska montera tårtan så tar ni en större springform, t.ex. ca 24 cm i diameter, och i den klämmer ni fast ett bakplåtspapper i botten och kanterna klär ni med tårtplast eller plastfolie. Sedan lägger ni frangiepanebottnen i botten av springormen, sedan häller ni över moussen ovanpå. Gör man tårtan i en silikonform så gör man tvärtom; då häller man i moussen först och lägger bottnen sist, sedan fryser man tårtan och därefter vänder man den upp och ned. En annan skillnad när man gör tårtan i en springform är att kanterna blir skarpare och det är svårare att få en helt jämn yta, vilket kan göra att mirror glazen kan se lite ”bucklig” ut. Men oftast blir det jättebra, så det är absolut inget att oroa sig för! 🙂

Jag tycker att den här tårtan blev så otroligt vacker; färgen, den spegelblanka ytan, blommorna, den enkla dekorationen med vit choklad och några blåbär… så fint! Och för att inte tala om hur GOD den blev! Helt gudomlig!

Det kan verka som att det är många moment och att det tar lång tid, men det är faktiskt inte alls komplicerat om ni läser igenom ingredienslistan och receptet, men jag brukar göra så här för att underlätta och för att få tårtbakandet lite mer strukturerat:

Jag börjar med att göra frangipanebottnen och låter den ligga inplastad i kylen under tiden jag gör blåbärsmoussen. När moussen är klar så monterar jag ihop tårtan, sedan fryser jag in den. Där kan den ligga i flera dagar, så detta kan man alltså förbereda flera dagar innan. Och även mirror glazen går att förbereda flera dagar i förväg, den går till och med att frysa. Det enda man behöver göra är att värma upp den till 35 grader och sedan är den redo att användas. Efter man har hällt mirror glazen över tårtan så ska tårtan stå i kylen ett par timma, dels för att mirror glazen ska stelna men framför allt för att själva tårtan ska hinna tina eftersom den varit djupfryst. Så detta kan man göra antingen samma dag den skall serveras (tänk på att göra det i god tid isåfall) eller så gör man det dagen/kvällen innan så får det stå i kylen över natten. Den håller sig blank och fin och smakar precis lika bra dag 2.

Frangipanebotten

100 g smör, rumsvarmt/mjukt

95 g strösocker (1 dl)

2 ägg, gärna rumsvarma

35 g vetemjöl (drygt 0,5 dl)

100 g mandelmjöl (2 dl)

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

Blåbärsmousse

1 1/2 gelatinblad

180 g vit choklad

145 g blåbärspuré (frysta blåbär som man kokar upp och mixar slätt)

300 g vispgrädde (3 dl)

Mirror glaze

5 gelatinblad

150 g vit choklad

100 g vispgrädde (1 dl)

15 g mjölk (1 msk)

35 g blåbär (jag använder frysta, svenska blåbär = ger mer smak & färg)

150 g strösocker

150 g glykossirap (går att ersätta helt eller delvis med vit sirap, ger dock en sötare smak)

Gör så här – frangipanebotten:

 1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform (18 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten och kanterna.
 2. Vispa smör och socker i några minuter tills det blivit krämigt och fluffigt.
 3. Tillsätt ett ägg i taget samtidigt som du vispar. Om äggen är kalla så kan det hända att det skär sig, men det brukar ordna sig när man hällt i de torra ingredienserna och efter kakan gräddats i ugnen.
 4. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och vänd sedan ned i smeten.
 5. Häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills den inte längre gungar i mitten.
 6. Ta ut och låt svalna, ställ sedan in i frys eller kylskåp under tiden du gör blåbärsmoussen.

Gör så här – blåbärsmousse:

 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.
 2. Hacka chokladen och smält i micro eller över vattenbad, den ska bli ca 45 grader varm.
 3. Värm även blåbärspurén i en separat skål, den ska bli varm men den ska inte börja koka. Krama ur gelatinbladen och rör ned i purén.
 4. Häll sedan blåbärspurén över den vita chokladen i två omgångar, blanda med slickepott till en blank och krämig ganache. Det kan se först ut som att det skär sig, men bara fortsätt blanda så kommer det bli bra. Ställ sedan åt sidan och låt svalna till ca 35-40°C.
 5. Vispa grädden lätt, vispa inte för mycket! Den ska vara ganska lös men inte rinnande.
 6. Häll hälften av grädden i blåbärsganachen, vänd försiktigt till en jämn smet, vänd sedan i resten av grädden.
 7. Häll upp moussen i en silikonform (spara utrymme till bottnen), ta fram frangipanebottnen (skär eventuellt väck kanterna så att den får mindre diameter än formen du hällt moussen i) och lägg den försiktigt på moussen och fyll i mellanrummet längs kanten med mer mousse. Om du gör tårtan i en springform – lägg då ett bakplåtspapper i botten, klä kanterna med tårtplast eller plastfolie, lägg i frangipanebottnen först och sedan häller du i moussen.
 8. Ställ in i frysen i minst 6 timmar, gärna över natten. Det är viktigt att den är helt djupfryst så låt den stå kvar i frysen tills din mirror glaze är färdig att använda.

Gör så här – mirror glaze:

 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
 2. Hacka chokladen och lägg i en skål med höga kanter.
 3. Koka upp grädde, mjölk, blåbär, socker och glykossirap i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och låt smälta i den varma vätskan. Häll det sedan över chokladen och mixa gärna med stavmixer för att få den helt slät. Håll mixern under vätskan hela tiden och undvik att få in luft för att förhindra luftbubblor. (Går att blanda med en slickepott också, men försök i så fall mosa blåbären med en visp så att det inte blir klumpar av blåbären).
 4. Täck glazen med plastfolie och låt svalna i rumstemperatur till 35°C. När den nått rätt temperatur så tar du från tårtan från frysen (viktigt att den är helt djupfryst) och ställer på ett galler eller en upp och ned vänd skål. Ställ den gärna på en plåt klädd med plastfolie så att du kan spara glazen som rinner över.
 5. Häll glazen över tårtan, jag brukar börja runt kanterna och avsluta med att hälla i mitten av tårtan. Tänk på att hälla jämt och långsamt (men inte för långsamt) så att du har koll på att hela tårtan täcks, eftersom man helst vill undvika att hälla på ett till lager i efterhand. Jag brukar skaka/banka försiktigt med plåten som tårtan står på för att hjälpa till att den överflödiga glazen rinner av, alternativt dra försiktigt med en palett uppe på tårtan för att få ett tunt lager och se till att det överflödiga rinner av. Låt sedan stå några minuter tills glazen har slutat droppa, sedan tar du en vass kniv och skär väck dropparna som hänger kvar.
 6. Ställ in tårtan i kylen i några timmar så att glazen hinner stelna och så att själva tårtan hinner tina före servering. Det går även bra att göra färdigt tårtan dagen innan man tänkt servera den, den håller sig fin och blank och smakar precis lika bra dag 2. Jag dekorerade min tårta med penséer (ätbara blommor), blåbär och vit choklad.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s