Kladdkakssandwich med vaniljglass – utan glassmaskin

Kladdkaka + glass = kladdkakssandwich! Två favoriter i ett. Barnsligt gott! Kommer bli ett av sommarens mest populära recept hemma hos mig. Och vet ni vad det bästa är? Glassen görs utan glassmaskin och hela receptet är busenkelt att göra!

Receptet är som sagt väldigt enkelt. En vanlig kladdkaka som bakas i långpanna fast i två omgångar för att få två lager och glassen görs på grädde och kondenserad mjölk (plus smaksättning). Det blir verkligen så gott, och om ni brukar äta glass till kladdkakan så vet ni ju redan hur gott den här kombinationen är. Jag fick totalt ut 22 lagom stora bitar så nu kan jag gå till frysen så fort jag blir sugen på glass. Det är ju ett måste nu när sommaren är på väg!

Ingredienser

150 g smör

3 ägg

3 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl (90 g)

30 g kakao (0,75 dl)

0,5 msk vaniljsocker

1 krm salt

Vaniljglass

5 dl grädde

1 burk kondenserad mjölk, sötad

1-2 tsk vaniljpasta (eller vaniljsocker/vaniljextrakt eller ca 1 krm vaniljpulver)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten 25×30 (låt bakplåtspappret sticka upp längs kanterna).
  2. Smält smöret i en kastrull och dra åt sidan för att svalna.
  3. Rör försiktigt ihop ägg och socker (vispa inte).
  4. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och sikta sedan ned i ägg- & sockerblandningen. Blanda försiktigt med en ballongvisp tills du har en jämn och klumpfri smet. Rör sedan ned smöret.
  5. Häll upp hälften av smeten i formen (jag vägde min smet och delade sedan på två för att veta exakt mängd så att det blir så jämt som möjligt). Bred ut smeten jämt över pappret, det blir ett ganska tunt lager så försök att få det jämt. Spara resten av smeten till nästa omgång.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter, kladdkakan är färdig när den precis har ”stannat” i mitten. Ta ut och låt svalna i några minuter, lyft sedan ut bakplåtspappret med kladdkakan över till ett galler och låt svalna helt.
  7. Lägg i ett nytt bakplåtspapper i formen och häll upp resten av smeten. Grädda i ugnen, ta sedan ut och låt svalna. När båda kladdkakorna har svalnat så lägger du in de i frysen (de ska fortfarande vara på bakplåtspappret) i minst 1,5 timme.
  8. Innan du tar ut kladdkakorna ur frysen så gör du glassen. Vispa grädden till mjuka toppar och häll sedan i burken med kondenserad mjölk samt vaniljpastan. Fortsätt vispa lite till så att allt är ordentligt blandat.
  9. Ta ut ena bakplåtspappret med kladdkakan och lägg i samma form som du gräddade kladdkakorna i (25×30). Häll på glassmeten och ställ in i frysen igen i ca 1 timme så att ytan på glassen hinner stelna en aning. Ta då ut andra kladdkakan från frysen, lossa den från bakplåtspappret och lägg ovanpå glassen försiktigt. Ställ in i frysen i igen och låt den vara där i minst 6 timmar innan du tar ut och skär upp i lagom stora bitar. Förvara dina sandwich i frysen och sedan är det bara att gå till frysen när du blir glassugen!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s