Kärleksmumsmuffins

Saftiga chokladmuffins med en himmelskt god frosting som smakar precis som glasyren på kärleksmums fast fluffigare och krämigare. Kärleksmums i muffinsformat helt enkelt.

Muffinsen blir verkligen helt otroligt saftiga genom att använda olja i smeten vilket bevarar fukten och gör muffinsen extra saftiga. Frostingen är en vanlig smörkräm som smaksätts med kakao och lite kaffe för att få den klassiska smaken av kärleksmums. Tänk på att vispa smöret och florsockret riktigt länge, 10 minuter ungefär, tills det blivit riktigt vitt. Då får man den perfekta konsistensen plus att smörkrämen inte kommer smaka smör. Om du vispar smöret för lite och färgen är fortfarande gulaktig så kommer det bara smaka smör vilket inte är så jättegott.

Ingredienser (ca 10 st)

2 ägg

1 dl strösocker

1 dl farinsocker (går att ersätta med strösocker)

130 g vetemjöl (drygt 2 dl)

30 g kakao (0,75 dl)

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

1 krm salt

1 dl neutral olja, t.ex. rapsolja

0,75 dl mjölk

3 msk nybryggt kaffe, varmt

Frosting/smörkräm

150 g smör, rumsvarmt

225 g florsocker

ca 4 msk kakao

ca 2-3 msk kaffe (svalnat) (koka svagt kaffe om du vill minska kaffesmaken)

Garnering

Riven kokos

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och förbered en muffinsplåt med muffinsformar.
  2. Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och poröst i cirka 10 minuter.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål, sikta sedan ned i äggsmeten. Vänd med slickepott eller blanda försiktigt med elvisp/bakmaskin på lägsta hastigheten tills du har en jämn och klumpfri smet.
  4. Blanda mjölken och det varma kaffet i en liten skål, häll sedan ned i smeten tillsammans med oljan. Blanda till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i muffinsformarna, fyll dem till 3/4.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter (stick ned en provsticka för att se om de är färdiggräddade). Ta ut och låt svalna i ca 5 minuter i formen innan du försiktigt flyttar över de till et galler. Låt de svalna helt innan du lägger på frostingen.

Frosting

  1. Vispa smör och florsocker i ca 10 minuter tills det blivit vitt och krämigt (använd elvisp eller vingen på bakmaskin). Pausa då och då och skrapa med slickepott så att det inte är smör kvar i botten/kanterna.
  2. Sikta ned kakao och fortsätt vispa tills det är ordentligt blandat. Häll ned 2 msk av kaffet och blanda igen tills du har en krämig och fin frosting. Tillsätt eventuellt mer kaffe lite i i taget, tills den nått rätt konsistens. Den ska vara mjuk, krämig och len, inte för tjock eller för lös.

Montering

  1. Spritsa eller bred på frostingen på muffinsen. Garnera med riven kokos. Förvara i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur. Går även bra att frysa.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s