Mitt bästa recept på chokladbollar

Chokladbollar, en gammal favorit som jag älskar så otroligt mycket. Krämiga, chokladiga, bitar av krossade havregryn och rullade i smält choklad och riven kokos. Enkelt, men så gott!

Jag har bakat chokladbollar så många gånger, förmodligen fler gånger än något annat bakverk. Det är det första bakverk jag lärde mig göra när jag var liten, och än idag så är det ett bakverk som ligger på topplistan över favoritbakverk. Och eftersom jag har bakat det så många gånger så har jag ju lärt mig en hel del och testat många recept, och nu har jag då skapat ett recept som slår alla andra. Jag har även några tips som jag kommer dela med mig av som jag tycker är nödvändiga att veta för att lyckas med perfekta chokladbollar.

Tips för att lyckas med chokladbollar

 1. Smält choklad & kakao – I mitt recept så använder jag både choklad och kakao. Båda bidrar så klart med en djup och fyllig chokladsmak, men båda bidrar till att göra konsistensen bättre.
 2. Rumsvarmt smör – Mjukt, rumsvarmt smör gör det mycket enklare att få en jämn, klumpfri deg utan smörklumpar. Så ta ut smöret i god tid så att det verkligen hinner bli mjukt.
 3. Kaffe – Kaffet är så, så viktigt i chokladbollar. Det framhäver chokladen och ger en djupare smak, och det ger även en fin och lite diskret smak av kaffe som verkligen passar perfekt i chokladbollar. Om man inte gillar smaken av kaffe så kan man koka svagare kaffe, så att det inte ger kaffesmak men ändå framhäver chokladsmaken. Men om man absolut inte vill använd kaffe så kan man använda vanligt vatten istället.
 4. Flingsalt – Salt är lika viktigt inom bakning som det är inom matlagning. Det balanserar upp sötman perfekt och ger det där lilla extra. Så 1-2 nypor flingsalt som du krossar mellan fingrarna blir perfekt i det här receptet!
 5. Grädde i degen – Några matskedar grädde i degen är hemligheten till krämiga chokladbollar, samt att konsistensen blir lite mjukare.
 6. Kyl degen – När du har blandat ihop degen så ska den få stå i kylen i ca 30 minuter. En kyld deg är betydligt enklare att forma till bollar än en varm och mjuk deg. Likadant efter du format degen till bollar så behöver degen kylas igen, för att underlätta när du ska doppa dem i choklad.
 7. Använd händerna när du ska doppa chokladbollarna i choklad – Kladdigt? Ja. Men det är faktiskt hemligheten till att få ett tunt och fint skal istället för ett tjockt lager choklad. Hur gör man? Jag brukar doppa halva chokladbollen i smält choklad och sedan börjar jag rulla den mellan händerna tills chokladen blivit jämt fördelad. Jag har varit på flera konditorier där de har gjort på det här sättet och jag har fortsatt göra så även när jag gör chokladbollar hemma. Ett tips är att använda plasthandskar när du gör det, eftersom det är ganska kladdigt. Men så värt det! Och tänk på att rulla chokladbollarna direkt i kokos/pärlsocker efter du har doppat dem i choklad då chokladen stelnar snabbt.

Ingredienser (15 stora eller 25 små)

80 g smält choklad (jag använder ljus choklad 40 %)

250 g mixade/krossade havregryn (ca 6 1/2 dl)

200 g smör, rumsvarmt

200 g strösocker (ca 2 dl)

30 g kakao (0,75 dl)

2 tsk vaniljsocker

1 nypa flingsalt

0,75 dl kokt kaffe (som fått svalna)

3 msk vispgrädde

Garnering

ca 200 g choklad (ljus eller mörk)

Riven kokos, pärlsocker eller strössel

Gör så här:

 1. Börja med att brygga kaffet och häll upp i en kopp så att det hinner svalna till rumstemperatur. Smält även chokladen i en skål i micron eller över ett vattenbad, ställ åt sidan och låt det svalna.
 2. Mixa havregrynen i en matberedare, det ska bli en blandning mellan finkrossat och lite grovkrossat.
 3. Lägg smör, havregryn, strösocker, kakao, vaniljsocker, den smälta chokladen och flingsalt i en skål. Blanda ihop till en massa, gärna i en köksassistent med vingen/flatblandare. Häll sedan i kaffet och vispgrädden. Blanda snabbt ihop. Degen kan upplevas ”lös” & kladdig men den ska vara så, efter den har vilat i kylen så kommer den bli fast.
 4. Ställ in skålen i kylskåpet i ca 30 minuter eller tills den är kyld och har fått en fast konsistens. Forma sedan degen till bollar. Jag gör mina ganska stora, så ca 60 g per boll brukar mina väga. Lägg bollarna på en tallrik/skärbräda med bakplåtspapper, ställ sedan in i kylen i 30 minuter. (Om du inte vill doppa i choklad så rullar du bollarna direkt i kokos/pärlsocker).
 5. Smält chokladen som du ska rulla bollarna i, låt svalna en aning.
 6. Ta ut chokladbollarna från kylen. Doppa bollarna i den smälta chokladen, jag brukar doppa halva bollen och sedan rulla bollen i handen så att chokladen fördelas jämnt runt. På det sättet så blir det ett tunt skal av choklad, jämfört med om man bara skulle doppa hela bollen i smält choklad för då blir det ett ganska tjockt lager. Men det är en smaksak så det är upp till var och en.
 7. Rulla bollarna direkt i kokos/pärlsocker innan chokladen stelnar.
 8. Förvara chokladbollarna i kylen. Tänk på att ta ut chokladbollarna från kylskåpet en stund innan servering, då får dem den där perfekt krämiga och lite mjukare konsistensen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s