Kardemummabullar

Supersaftiga och mjuka kardemummabullar som blir himmelskt goda. Fyllningen blir extra krämig och god tack vare mandelmassan och sirap. Bullarna penslas dessutom med sockerlag efter gräddning vilket låser in fukten och gör bullarna extra saftiga, plus att de får en längre hållbarhet och håller sig saftiga längre.

Ingredienser

50 g jäst

5 dl mjölk

2 dl strösocker

12 g kardemumma (4 tsk)

800 g vetemjöl

200 g smör, rumsvarmt & delat i mindre bitar

1 tsk salt

Fyllning

225 g smör, rumsvarmt

100 g mandelmassa

200 g strösocker (drygt 2 dl)

0,5 ljus sirap

1,5 tsk majsstärlekse/potatismjöl

2 tsk nymalen kardemumma (3 g)

Garnering

1 ägg uppvispat med en nypa salt & en skvätt vatten

ca 2 dl kardemummasocker (strösocker blandat med nystött kardemumma)

Sockerlag

1,5 dl strösocker

knappt 1,5 dl vatten

Gör så här:

  1. Börja med att smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till ungefär 25 grader (går även att använda kall mjölk, kall vätska = längre jästid ELLER varmare degvätska =kortare jästid). Häll mjölken över jästen och rör tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt strösocker, kardemumma och vetemjöl. Börja arbeta degen på låg hastighet i ca 5 minuter. Höj hastigheten och tillsätt smöret lite i taget. När du har arbetat in allt smör i degen så tillsätter du saltet. Arbeta sedan degen i ca 10 minuter på medelhög hastighet (använd gärna en köksassistent om du har en sådan) tills du har en elastisk och glansig deg.
  3. Täck bunken med plastfolie eller en kökshandduk, låt sedan degen vila i ca 20-30 minuter (ska ej jäsa, bara vila/släppa spänning). Gör fyllningen under tiden.
  4. Fyllning: Lägg smör i en bunke och riv eller smula ned mandelmassan. Vispa snabbt ihop till en krämig konsistens. Tillsätt resten av ingredienserna och rör snabbt ihop till en krämig massa. Ställ sedan åt sidan.
  5. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord eller en silikonmatta. Kavla ut degen till en stor rektangel. Bred på fyllningen och vik degen på mitten (eller vik ett treslag). Kavla nu några gånger till så att eventuella luftbubblor försvinner och degen blir lite större. Skär sedan smala remsor och börja snurra/forma nystan. Gör nystanen större genom att addera en till remsa (mina nystan brukar bestå av tre remsor). Lägg sedan bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ungefär 1,5-2,5 timmar beroende på hur varm din degvätska var samt hur varmt det är i ditt kök. Under tiden kan du göra sockerlagen.
  6. Sockerlag: Koka upp 1 dl strösocker och knappt 1 dl vatten i en liten kastrull. Låt koka i några minuter tills allt socker löst upp sig. Dra väck från värmen och låt svalna.
  7. När det återstår cirka 30 minuter av jästiden så sätter du ugnen på 200 grader.
  8. Pensla bullarna med ägg uppvispat med en skvätt vatten + 1 nypa salt.
  9. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått en fin färg.
  10. Ta ut och pensla bullarna med sockerlagen. Strö på kardemummasockret. Låt svalna.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s