Cookie dough Sandwich med vaniljglass – utan glassmaskin

Cookie dough sandwich med hemgjord vaniljglass. Det godaste och roligaste jag har bakat på länge! Och det bästa är att ingen glassmaskin behövs!

Jag ÄLSKAR glass och äter det året om. Och här har jag kombinerat två favoriter: kakdeg och vaniljglass. Inte nog med att det är barnsligt gott, det är även så enkelt att baka dessa! Och glassen görs alltså på endast 2 ingredienser (plus vanilj) och ingen glassmaskin behövs, hur bra?

Det blir ganska många glassar, jag fick ut 15 st, så det räcker till många men det bästa är ju att ha många i frysen som man kan gå och ta av så fort man blir sugen på glass. Jag har smaksatt glassen med vanilj, och då använder jag vaniljpasta. Den ger otroligt mycket smak och en ”äkta” smak av vanilj, plus att den är väldigt enkel att använda, men vaniljsocker funkar också bra att använda.

Ingredienser – Cookie dough

225 g smör

200 g farinsocker (drygt 2,5 dl)

95 g strösocker (1 dl)

1 tsk vaniljsocker

0,75 dl mjölk

360 g vetemjöl (6 dl)

1 krm salt

150 g chokladknappar (ljusa eller mörka), eller grovhackad choklad

Ingredienser – glass

5 dl vispgrädde

2 tsk vaniljpasta (eller vaniljsocker)

1 burk kondenserad mjölk, sötad

Gör så här:

Kakdeg

  1. Smält smöret och låt sedan svalna en aning.
  2. Vispa ihop smör, strösocker, farinsocker och vaniljsocker i en bunke. Rör ned mjölken.
  3. Häll i mjöl och salt och arbeta ihop tills nästan allt mjöl är inarbetat, då häller du även ned chokladknapparna och därefter fortsätter du arbeta ihop till en deg.
  4. Ta fram en plåt som är ungefär 35×25 samt två bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper i formen och häll ut hälften av degen. Tryck ut ett jämt lager, använd fingrarna och ett glas för att platta ut degen. Ställ sedan in i frysen i ca 15 minuter så att degen blir hård. Ta sedan ut formen ur frysen, lyft ur bakplåtspappret med kakdegen och låt det ligga kvar i frysen. Lägg det andra bakplåtspappret i formen (låt bakplåtspappret sticka upp över kanten så att du kan lyfta ur glassen senare) och tryck ut resten av degen till ett jämt lager. Ställ in i frysen i ca 15 minuter under tiden som du gör glassmeten.

Glass

  1. Vispa grädden lätt. Rör ned vaniljpastan och den kondenserade mjölken, blanda till en jämn smet.

Montering

  1. Ta ut formen med kakdegen ur frysen. Häll över glassmeten och bred ut jämnt. Lägg försiktigt på det andra lagret kakdeg ovanpå glassmeten. Ställ sedan in i frysen i ca 6 timmar eller över natten.
  2. Ta ut glassen ur frysen och skär upp i lagom stora bitar. Förvara i frysen.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s