Toscakaka

Toscakaka! Mjuk och saftig sockerkaka med ett lager av knäckig och härligt seg toscatäcke med olika nötter. Det var faktiskt evigheter sedan jag åt och bakade toscakaka sist, så nu var det dags och nu blev jag påmind, och nästan överraskad, över hur god den här kakan faktiskt är. Kommer inte dröja länge förrän jag bakar den här igen!

Den här kakan är enkel att baka och man kan välja fritt mellan vilka nötter man vill ha i själva toscasmeten. Det vanligaste är nog att ha hyvlad mandel, men jag gillar att välja lite olika nötter och den här gången blev det en blandning mellan valnötter och mandel som jag grovhackade. Tycker kakan får ett finare utseende när nötterna är lite större samt att det bidrar med en härlig textur.

Ingredienser

110 g smör

1 dl mjölk (eller grädde, eller hälften av varje)

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl (180 g)

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

Toscatäcke

ca 230 g eller ca 3 dl nötter, grovhacakade (jag blandade valnötter och mandel)

75 g smör

0,5 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap (70 g)

1,5 msk vetemjöl (15 g)

1,5 msk mjölk eller vispgrädde

1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (vanlig ugn). Lägg ett bakplåtspapper i en springform (24 cm i diameter) och tryck ned pappret så att det blir som en skål. Låt alltså pappret hänga över kanten så att att du kan lyfta ur kakan senare.
  2. Smält smöret i en kastrull. Låt bubbla upp ordentligt. Dra väck från värmen och häll ned mjölken. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker i några minuter tills det blivit vitt och poröst.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål, sikta sedan ned i äggsmeten i två omgångar. Vänd försiktigt till en jämn smet. Häll till sist ned smöret och mjölken. Vänd till en jämn och klumpfri smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Under tiden kakan gräddas så gör du toscan.
  6. Toscatopping: Grovhacka nötterna. Blanda alla ingredienserna förutom nötterna i en kastrull och låt koka upp på medelhög värme. Sänk sedan värmen och låt sjuda under omrörning i några minuter tills smeten tjocknat en aning. Dra väck från värmen och rör ned nötterna.
  7. Ta ut kakan ur ugnen. Klicka försiktigt ut toscasmeten över kakan. Ställ tillbaka kakan i ugnen och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills toscan fått en fin färg. Ta sedan ut kakan och låt svalna helt i formen. Förvara i rumstemperatur täckt med plastfolie.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s