Päronglass med mjölkchoklad

Jag är en riktig glassälskare och jag har många favoriter när det kommer till smak på glass. Jag och min familj har som tradition att åka till Åhus under sommaren och äta glass från Otto och glassfabriken. Deras glass är bland det godaste jag vet, och en av mina favoritsmaker bland deras smaker är päron med mjölkchoklad. Så jag kände att det var dags för mig att försöka återskapa den, och om jag får säga det själv så har jag lyckats väldigt bra!

Det är alltså gräddglass smaksatt med päron samt mjölkchokladrippel. Silkeslen och otroligt krämig konsistens. Himmelskt gott!

Jag använder en glassmaskin från Wilfa. Älskar den! Den är ett måste om man vill göra riktigt bra glass. Om du inte har en glassmaskin så har jag skrivit hur du kan göra längst ned i receptet. Det är lite trixigt och resultatet blir kanske inte riktigt lika bra men det funkar!

Ingredienser

1 gelatinblad (kan uteslutas)

300 g mjölk (3 dl)

200 g grädde (2 dl)

ca 120 g äggula (ca 6 st)

150 g strösocker (ca 1,5 dl)

1 tsk vaniljpasta (kan uteslutas)

ca 0,5 tsk päronarom (mängd kan variera beroende på märke/styrka)

Grön pastafärg/hushållsfärg

Chokladrippel

ca 50 g mjölkchoklad

0,5 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp mjölk och grädde.

3. Vispa äggulor och strösocker lätt. Häll över den varma vätskan över ägguleblandningen samtidigt som du vispar kraftigt. Häll sedan tillbaka i kastrullen. Värm försiktigt under konstant omrörning tills smeten når 83-85 grader, den ska ha börjat tjockna en aning. Dra väck kastrullen från värmen och rör ned gelatinbladet, vaniljpastan och päronarom. Sila glassmeten så att eventuella klumpar inte följer med och häll upp i en bunke.

4. Kyl gärna glassmassan i ett iskallt vattenbad tills den blir sval, eller ställ in i kylskåpet direkt. Kontaktplasta (plastfoliet ska ligga kontakt med smeten) så bildas inget skinn och det förhindrar kondens. Låt stå i kylen i minst 4 timmar, allra helst över natten, så att den hinner svälla och utveckla mer smak.

5. Chokladrippel – Lägg chokladen i en liten skål och smält i micron. Värm grädden tills den precis börjar koka & häll den sedan över chokladen. Blanda till en jämn smet. Låt stå i rumstemperatur tills den svalnat.

6. Häll upp glassmassan i en glassmaskin och kör tills den fått en krämig glasskonsistens. Under de sista minutrarna så häller du i chokladen i en tunn stråle (använd gärna en spritspåse). Alternativt så kan du röra ned chokladen när du hällt upp den i en behållare och dra en kniv så att det blir ett marmorerat mönster. Häll sedan upp glassen i en frystålig behållare och ställ in i frysen i några timmar innan du serverar den.

Har du ingen glassmaskin? Följ receptet, men istället för att köra smeten i en glassmaskin så ställer du in bunken direkt i frysen istället. Ungefär varje halvtimme under de första timmarna så vispar du smeten så att luft kommer in. Låt sedan stå i frysen tills glassen är helt fryst.

Annons

5 reaktioner på ”Päronglass med mjölkchoklad

    1. Hej! Jag brukar köpa min vaniljpasta på Ica eller city gross (märket som jag använder heter Taylor & Colledge), men det finns säkert i de flesta mataffärerna. Om du inte hittar det så hade jag använt en vaniljstång istället, låt den koka upp med grädde och mjölken tillsammans med både fröna + stången. Det går även att ersätta med ca 1 krm vaniljpulver ☺️

      Gilla

    1. Hej! Den behöver gärna bli sval åtminstone innan du ställer in den i frysen, du kan skynda på nedkylningsprocessen genom att ställa skålen med smeten i ett iskallt vattenbad ☺️

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s