Sverigekaka

Sverigekaka, även kallad pensionärskaka, är en riktig klassisk kaka som är en av mina favoriter bland mjuka kakor. Saftig, mjuk sockerkaka fylld med en himmelsk god smör- och vaniljfyllning. Förutom att den är helt underbart god så är den dessutom väldigt enkel att göra!

Själva sockerkakan är ett klassiskt recept som ger en väldigt mjuk och saftig sockerkaka. I fyllningen har jag däremot två ”hemliga” ingredienser som gör fyllningen extra god och krämig, nämligen grädde och en äggula. Fyllningen blir verkligen så mycket krämigare och godare! Det går såklart att utesluta äggulan och använda mjölk istället om man inte vill eller inte har grädde hemma, men jag lovar er att det blir stor skillnad!

Ingredienser

3 st ägg

3 dl strösocker (270 g)

2 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl (180 g)

2 tsk bakpulver

1 dl kokhett vatten

Fyllning

115 g smör

1 dl grädde (kan ersättas med mjölk)

3 msk vaniljsocker

1 msk strösocker

1 äggula (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj + bröa en form som är ca 21-23 cm i diameter.
  2. Vispa ägg, vaniljsocker och strösocker i ca 5 minuter tills det blivit riktigt vitt och poröst.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned i äggsmeten. Vänd sedan ned det kokheta vattnet.
  4. Häll upp smeten i formen. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Kolla med en provsticka om den är färdig (stickan ska vara torr). Ta ut och vänd formen upp och ned på en skärbräda. Låt kakan svalna helt i formen.
  5. Fyllning: Smält smöret i en kastrull. Dra väck kastrullen från värmen och häll ned grädde, vaniljsocker, strösocker och äggula. Värm på låg-medelhög värme samtidigt som du vispar konstant tills du ser den första kokbubblan och krämen tjocknat en aning.
  6. Dela kakan på mitten till två bottnar. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och resten på andra botten. Bred ut med en slickepott/spatel. Låt bottnarna stå en stund så att de suger åt sig fyllningen.
  7. Sätt ihop bottnarna försiktigt och lägg sedan över på ett serveringsfat. Pudra över florsocker. Förvara i rumstemperatur.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s