Kolapopcorn

Jag älskar popcorn, och popcorn ihop med kola får mig att älska det ännu mer! Kolapopcorn, även kallat karamelliserade popcorn/karamellpopcorn, är ett typiskt fredagsgodis hos mig. Det är enkelt och så galet gott! Jag har gjort detta i flera år, men innan jag upptäckte det här sättet så brukade jag smälta socker och en klick smör i en stekpanna till en karamell och sedan blanda med poppade popcorn, det var gott men jag tycker att det här sättet som jag gör i det här receptet blir bättre. Det blir en godare smak, och de blir mycket krispigare!

Ingredienser

1 påse micropopcorn

Kolasås

2 dl strösocker

1,5 dl ljus sirap

1 msk glykossirap (kan uteslutas)

100 g smör

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bikarbonat eller 1 tsk bakpulver

0,5 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Förbered en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 125 grader.
  2. Poppa popcornen i micron och häll sedan upp i en stor skål (värmetålig) eller en stor kastrull, plocka bort popcornkärnor som inte blivit poppade.
  3. Lägg alla ingredienser till kolasåsen förutom bakpulver/bikarbonat och salt i en tjockbottnad kastrull med höga kanter. Låt koka upp på medelhög värme, blanda försiktigt. Sluta röra så fort det börjar koka, annars så kommer det bildas sockerkristaller. Låt sedan koka på medelhög värme i ungefär 5 minuter.
  4. Dra väck kastrullen från värmen och rör ned bakpulver (eller bikarbonat) och salt. Det kommer bubbla upp ganska mycket så var försiktig. Häll sedan kolasåsen över popcornen och blanda med en slickepott tills alla popcorn är täckta med kolasås. Häll sedan ut popcornen på bakplåtspappret.
  5. Ställ in i mitten av ugnen i ca 45-60 minuter. Ta ut och vänd om var 15:de minut. De kommer fortfarande vara mjuka när de kommer ut ur ugnen, men de blir hårda och krispiga när de svalnat.
  6. Låt kallna och sedan är de klara att servera! Förvara popcornen i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s