Mandelmusslor med vit chokladchantilly

Ett måste under julen är mandelmusslor med grädde och sylt. Det är en av min mammas favoriter och jag minns att hon brukade baka det varje jul när jag var liten, och då avskydde jag det men nu älskar jag det och nu är det en favorit hos mig också.

Mandelmusslorna är jättegoda att ätas precis som de är, utan någon fyllning, men de flesta gillar att servera de med vispad grädde och sylt. Det här året provade jag att fylla mina med vit chokladchantilly, alltså grädde smaksatt med vit choklad, och det var så gott! Gör den gärna dagen innan så att den hinner bli riktigt kall, då blir den enklare att vispa upp.

Ingredienser (20 stycken)

50 g mandelmjöl (använd färdigt mandelmjöl eller mal hela (skållade) sötmandlar i en mandelkvarn/matberedare)

150 g vetemjöl (2,5 dl)

110 g smör, delat i mindre bitar

1 äggula

70 g strösocker (0,75 dl)

1 tsk vaniljsocker

1/2 krm salt

Ev. 2-3 droppar bittermandelarom

Vit chokladchantilly

2,5 dl grädde

150 g vit choklad

Gör så här:

  1. Vit chokladchantilly: Hacka chokladen i mindre bitar. Värm grädden tills den blivit riktigt varm, den ska ej koka. Häll grädden över chokladen och blanda noga med slickepott tills all choklad har smält. Täck med plastfolie (plasten ska ligga i kontakt med grädden), ställ i kylen i minst 4-6 timmar, gärna över natten.
  2. Mandelmusslor: Arbeta ihop alla ingredienserna i en matberedare eller nyp ihop till en deg för hand. Platta ut degen och täck med plastfolie, låt vila i kylen ca 1 timme. Under tiden kan du pensla 20 formar med smält smör. Sätt ugnen på 200 grader när halva tiden har gått.
  3. Ta ut degen ur kylen och dela i 20 delar. Tryck ut degen i formarna. Ställ formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna någon minut, stjälp sedan försiktigt upp kakorna ur formarna genom att vända de upp och ned och knacka på undersidan med t.ex. en sked. Om de ej lossnar så kan du ta en kniv och försiktigt försöka lossa kanterna. Viktigt att kakorna fortfarande är varma, annars kommer de ej lossna. Efter alla mandelmusslor är lossade från formarna så låter du de svalna helt.
  4. Ta fram chantillyn från kylen och vispa med elvisp på medelhastighet i några minuter tills visparna lämnar spår efter sig eller tills den har en spritsbar konsistens. OBS! Vispa inte för länge, då kan den skära sig.
  5. Fyll dina mandelmusslor precis innan servering. Jag fyllde även mina med jordgubbssylt, men det går bra med vilken sylt som helst.

Tips! Pensla mandelmusslorna med vit choklad innan du fyller de med grädde så håller de längre utan att bli mjuka av grädden. Smält chokladen, pensla, låt stelna och fyll sedan med din fyllning.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s