Saffranscookies med vit choklad

Det här kan vara bland de godaste kakor jag någonsin bakat: saffranscookies med vit choklad. Jag var i CHOCK när jag tog första tuggan. Konsistensen, smaken, doften…. allt! Helt perfekta! Härligt mjuka och sega i mitten och knapriga i kanterna, rejäl mängd av grovhackad vit choklad och toppade med lite flingsalt. Ren magi!

Ingredienser (ca 21 st stora eller 26 små)

1 g saffran (2 påsar)

1 tsk citronsaft

225 gram smör, rumsvarmt

3 dl strösocker

0,5 dl farinsocker

1 tsk vaniljpasta

1 ägg

300 g vetemjöl (5 dl)

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

2 krm salt

200 g vit choklad (jag använder Odense)

Gör så här:

  1. Blanda saffran och citronsaft i en liten skål, ställ sedan åt sidan.
  2. Vispa smör, strösocker, farinsocker och vanilj krämigt i ca 5 minuter. Tillsätt ägget och saffransblandningen och vispa någon minut till.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en separat skål. Sikta ned i smörblandningen och arbeta ihop tills allt mjöl NÄSTAN är helt inarbetad. Då tillsätter du även chokladen som du hackat i mindre bitar, spara ca 50 g om du vill toppa kakorna med det. Fortsätt sedan att blanda ihop till en deg.
  4. Forma degen till 21 bollar om du vill ha stora cookies (mina som är på bilden är stora och vägde ca 50 g) eller ca 26 bollar om du vill göra de lite mindre. Om degen är kladdig och svår att rulla så kan du låta den stå i kylen en stund. Toppa eventuellt dina kakor med resten av chokladen. Lägg sedan på en plåt/tallrik (de kan ligga tätt) och ställ in i kylen i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader under tiden som degen är i kylen.
  6. Grädda några kakor åt gången, med generöst med mellanrum mellan varje kaka. Grädda i mitten av ugnen i ca 13-14 minuter (om du gör mindre storlek på kakorna så ska du minska tiden), kakorna ska ha fått lite färg på kanterna när de är färdiga. Ta ut och forma de eventuellt runda med hjälp av ett glas. Toppa gärna med lite flingsalt och låt sedan svalna på ett galler. Förvara i kakburk, gärna i plåt. Kakorna går även jättebra att frysa.
Annons

3 reaktioner på ”Saffranscookies med vit choklad

  1. Såå goda, nästan dem godaste kakorna jag ätit. Skulle däremot haft dem i kanske 12 eller 11,5 minuter för att få dem sådär riktigt sega, men det är ju från ugn till ugn förstås:)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s