Hemmagjord toffifee

Något som jag verkligen förknippar med jul är alla chokladaskar som är ett obligatorisk tillbehör på gottebordet. Ni vet, Alladin, Paradis, lindt, Merci, toffifee osv… Det här året ville jag prova att göra egen toffifee, för det är ju inte alls särskilt svårt egentligen! Ett skal av härlig, seg kola och fylld med en rostad hasselnöt och silkeslen nougat. Och så en liten klick mörk choklad på ytan. Helt klart mitt nya favoritgodis, och det smakar precis som den man köper – om inte godare! Ni bara måste prova!

För att göra det här godiset så rekommenderar jag att man använder en silikonform, jag använder den HÄR från silikomart. Det blir perfekt storlek, kolan lossar lätt från formen och utseendet blir precis som en toffifee. Har du ingen silikonform så kan du prova att göra godiset i t.ex. knäckformar. Ett annat redskap som ni behöver ha för att lyckas med kolan är en kökstermometer, eftersom kolan behöver nå exakt rätt temperatur för att resultatet ska bli perfekt.

Ingredienser

65 g strösocker (ca 3/4 dl)

1 tsk vatten

40 g vit sirap

10 g glykossirap

60 ml vispgrädde (0,6 dl)

1 nypa salt

0,5 tsk vaniljpasta (kan uteslutas)

20 g smör, rumsvarmt

Fyllning:

ca 200 g nougat (Odense)

15 st hasselnötter, hela

Garnering

ca 30 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Börja med att rosta och skala hasselnötterna. Häll nötterna på en plåt och rosta i ca 10 minuter på 175 grader. Ta ut och ta väck skalet genom att lägga nötterna i en ren kökshanduk och gnugga tills allt skal är borta. Låt svalna.
  2. Kola: Häll grädde, vanilj och salt i en skål/kopp (som är enkel att hälla ur) och micra tills grädden blivit riktigt varm. Ställ sedan åt sidan.
  3. Häll strösocker, vatten, vit sirap och glykos i en liten kastrull (som rymmer ca 1 liter). Koka upp på medelhög värme tills vätskan når 163-165 grader och börjat få lite färg. Tänk på att INTE röra under tiden det kokar. Dra väck kastrullen från värmen och häll sedan i grädden i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Det kan bubbla upp ganska rejält och ångan kommer vara väldigt varm, så var försiktig. Lägg i smöret och ställ sedan tillbaka på spisen. Låt koka på svag värme tills kolan når 127 grader. Rör försiktigt då och då så att det ej bränns.
  4. När kolan är färdig så ska den hällas upp upp silikonformar. Använd gärna en knäcktratt/doseringstratt, annars så går det bra med en sked. Fördela kolan i formarna, fyll de ungefär till hälften. Ta en sked och dra upp kolan på sidorna. Kolan börjar stelna ganska snabbt så man får skynda sig lite. Jag använde faktiskt änden på en glasskopa från Ikea, ni vet de med färgglatt handtag och rund ände? Jag tryckte ned den i formarna och snurrade, så att kolan trycktes upp på kanterna. Fungerade jättebra! Annars så går det som sagt bra att använda en sked och dra upp kolan 🙂 Låt sedan kolan stelna helt.
  5. Fyllning: Smält nougaten försiktigt i micron tills den blir rinnig. Lägg en hasselnöt i varje halvkupol och fyll sedan med nougaten upp till kolans kant. Låt stå en stund i rumstemperatur, så att ytan stelnar lite. Smält sedan chokladen och lägg en klick på varje yta. Platta till/sprid ut chokladen med en sked om du vill. Låt sedan dina toffifee stelna helt (i rumstemperatur, kolan blir hård i kylen). Förvara i rumstemperatur i en tättslutande burk med bakplåtspapper mellan varje lager.
Annons

En reaktion på ”Hemmagjord toffifee

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s