Chai latte koncentrat

Hösten är äntligen här! Det betyder att det är dags för stickade tröjor och varma drycker framför en bra serie eller bra bok. Jag har alltid varit en person som väljer kaffe eller varm choklad framför te, men det var innan jag upptäckte chai latte. Alltså herreguuud vad gott det är! Kryddigt, smakrikt och sött på samma gång, mums! Jag brukade köpa ett chai pulver som man blandade med vatten, sedan upptäckte jag att man kan faktiskt göra egen chai-blandning. Och då menar jag ingen pulverblandning, utan snarare ett ”koncentrat”. Alltså, man kokar upp vatten och kryddor, samt te, sen häller man upp på en flaska som man förvarar i kylskåpet. Sedan är det bara att varma upp lika delar chai-koncentrat och mjölk, så har man en hemmagjord chai latte framför sig! Det smakar sååå mycket bättre än köpt, plus att man kan justera mängden på de olika kryddorna samt sötning så att man får den precis som en själv vill ha den! Hur underbart?

Jag har gjort det här receptet många gånger och justerat det så att det smakar precis som jag vill ha min. Jag vill ha den söt, men inte så söt att det blir kvalmigt, och såklart kryddigt och smakrikt som riktig chai skall vara. Det går som sagt jättebra att öka/minska mängden på de olika kryddorna, samt justera mängden sötning efter eget tycke. Dock så tycker jag att mängden kryddor i mitt recept är perfekt (enligt mig), om ni drar ner på kryddorna för mycket så finns ju risken att det inte smakar så mycket. Däremot så går det jättebra att dra ned på mängden honung/socker om man är osäker på hur söt man vill ha den, för det kan man ju alltid tillsätta mer av efteråt när man ska dricka det. Receptet ger 1 liter chai koncentrat, förvara det i en glasflaska i kylskåp i upp till 1 vecka. Tips! Servera gärna med en klick lättvispad grädde, det är himmelskt gott!

Ingredienser

1 liter vatten

0,75 dl honung eller annan sötning, t.ex strösocker eller rörsocker

15 g färsk ingefära,riven ELLER 1-2 tsk malen ingefära

15 kryddnejlikor

3 kanelstänger

3 stjärnanis

1 tsk kardemummakärnor

12 hela svartpepparkorn

5 påsar svart te, t.ex. darjeeling

Servering: mjölk och ev. lättvispad grädde

Gör så här:

  1. Riv ingefäran och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet och honung/socker. Låt koka upp och sänk sedan värmen till låg. Häll i alla kryddor och låt sjuda under lock i ca 20 minuter.
  2. Dra väck kastrullen från värmen och lägg i tepåsarna. Låt teet dra i ca 5 minuter.
  3. Ta väck tepåsarna och låt sedan blandningen svalna. Sedan silar du blandingen och häller upp i en glasflaska. Förvara i kylen i upp till 1 vecka.

Chai latte – gör så här:

  1. Värm upp lika delar mjölk och chai-koncentrat i en kastrull. (Mängden kan variera beroende på hur starkt koncentratet blev, ibland behöver jag ha lite mer chaikoncentrat än mjölk).
  2. Häll upp i en kopp och toppa ev. med en klick lättvispad grädde. Servera och njut!
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s