Grundrecept på glass

Det här är ett grundrecept på glass som jag lärde mig för flera år sedan när jag gick i skolan. Om ni är en lika stor glassälskare som jag så rekommenderar jag verkligen att investera i en riktig glassmaskin, det är verkligen så lyxigt och fantastiskt roligt att kunna göra egen, riktig glass hemma. Jag använder den HÄR glassmaskien från märket Wilfa. Den är helt fantastisk och jag älskar den så, så mycket. Rekommenderar den verkligen!
Det går att göra glassen utan glassmaskin också. Följ receptet fram till steget där man häller smeten i glassmaskin, istället så häller du upp smeten i en frystålig skål och ställer direkt in i frysen. Ungefär varje halvtimme så rör du runt för att få in luft. Tyvärr så blir det inte riktigt samma resultat som man får när man använder en glassmaskin, men det funkar!

Jag brukar som sagt använda det här receptet som grundrecept, sedan brukar jag experimentera med att tillsätta olika smaksättningar. Om man t.ex. vill göra straciatella så smälter du lite choklad, låter det svalna en aning, sedan häller du i det under de sista minuterna när glassen är glassmaskinen i en tunn stråle.

Tips och förklaringar:

Gelatin – Gelatinet ger glassen en extra krämig och len konsistens. Går att utesluta.

Sötning – Istället för att bara använda strösocker så sötar jag med honung också. Det ger glassen en himmelskt god och lite djupare smak, plus att jag upplever att glassen blir lite krämigare av honungen. Om du inte har honung så går det bra att använda bara strösocker. Det går även att byta ut strösockret mot annan socker/sötning, som t.ex. muscovadosocker, kokossocker eller agavesirap. Våga experimentera och prova lite olika! Det är det som jag tycker är så roligt och spännande med glass, man kan variera och experimentera så otroligt mycket!

Mjölk och grädde – I det här receptet använder jag lika delar av grädde och mjölk. Det blir en otroligt krämig och gräddig glass, precis som jag vill ha den. Men ibland när jag smaksätter med andra smaker så vill jag inte ha en lika gräddig och ”fet” glass, då drar jag ned lite på mängden grädde och ökar mängden mjölk istället.

Nedkylning – Efter jag kokat upp min glassmassa så kyler jag den nästan alltid i ett iskallt vattenbad. Ju snabbare nedkylning, desto mindre risk för att bakterier bildas. När glassmassan blivit sval så täcker jag den med plastfolie som ligger i kontakt med smeten, för att det inte ska bildas ett ”skinn” på ytan, samt för att förhindra att kondens bildas. Sedan låter jag den stå i kylen över natten för att svälla och utveckla mer smak. Det tar lite tid att göra glass, men det är det verkligen värt!

Om ni har några tips eller råd när det kommer till att göra glass så får ni jättegärna lämna en kommentar! Jag älskar att lära mig nya saker och fördjupa mig i ämnen som jag tycker är roligt, så bara dela med er om ni har några tips eller annan information! ❤

Grundrecept:
1 gelatinblad (kan uteslutas)

2,5 dl mjölk

2,5 dl vispgrädde

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta (går att utesluta eller byta ut mot 2 tsk vaniljsocker, eller ersätta med annan smaksättning)

25 g honung

120 g äggula (ca 6 st)

125 g strösocker (ca 1 1/3 dl)

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg både stången och fröna i en kastrull (eller vaniljpasta om du använder det). Häll även ned mjölk, vispgrädde och honung i kastrullen. Låt sedan koka upp.

3. Vispa äggulor och strösocker fluffigt. Häll över den varma vätskan under vispning. Häll sedan tillbaka i kastrullen. Värm på försiktigt under konstant omrörning tills den når 83-85 grader, den ska ha börjat tjockna en aning. Dra väck kastrullen från värmen och rör ned gelatinbladet. Sila glassmeten så att eventuella klumpar inte följer med och häll upp i en bunke.

4. Kyl gärna glassmassan i ett iskallt vattenbad tills den blir sval, eller ställ in i kylskåpet direkt. Kontaktplasta (plastfoliet ska ligga kontakt med smeten) så bildas inget skinn och det förhindrar kondens. Låt stå i kylen i minst 4 timmar, allra helst över natten, så att den hinner svälla och utveckla mer smak.

5. Häll upp glassmassan i glassmaskinen och kör tills den fått en krämig konsistens. När du är färdig så häller du upp glassen i behållare och ställer in i frysen i ca 2 timmar innan du serverar den.

Annons

En reaktion på ”Grundrecept på glass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s