Blåbärsbullar

Vad sägs om en blåbärsbulle till fikat? Mina blåbärsbullar är otroligt saftiga och alldeles ljuvliga att äta. Fyllningen blir extra god tack vare mandelmassan som binder ihop fyllningen och gör den sådär härligt krämig. Den tillför även god smak, och ihop med äkta smör, vaniljsocker och såklart blåbärssylt så blir det en himmelskt god fyllning och en bulle som blir svår att motstå!

När det kommer till blåbärsbullar så föredrar jag när de är penslade med smör och doppade i socker. Du bestämmer själv om du vill ha med pärlsocker eller sockerdoppade. Eller varför inte göra hälften av varje? Receptet ger 18-20 bullar, det går jättebra att dubbla receptet om du vill göra en större sats.

Ingredienser:

25 g jäst

2,5 dl mjölk

0,75 dl strösocker

1 tsk nymalen kardemumma

ca 400 g vetemjöl

75 g smör, rumsvarmt

0,5 tsk salt

Blåbärsfyllning:

75 g smör, rumsvarmt

150 g mandelmassa

1 tsk potatismjöl

0,5 msk vaniljsocker

0,75 dl blåbärssylt, rumsvarm

Garnering:

1 ägg uppvispat med en skvätt vatten + 1 liten nypa salt

pärlsocker

1 dl sockerlag (koka upp 1 dl vatten och 1 dl strösocker tills allt socker har smält)

ELLER

ca 15 g smält smör

Strösocker att doppa bullarna i

Gör så här:

1. Börja med att smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till ca 35-37 grader (går även att använda kall mjölk, kall vätska = längre jästid). Häll mjölken över jästen och rör om tills den löst sig.

2. Tillsätt strösocker, kardemumma och vetemjöl. Börja arbeta degen på låg hastighet tills du har en degklump, tillsätt sedan smöret lite i taget och fortsätt arbeta degen på låg hastighet. När du har arbetat in allt smör i degen så tillsätter du saltet. Arbeta sedan degen i ca 15 minuter på låg hastighet (använd gärna en köksassistent om du har en sådan).

3. Täck bunken med plastfolie eller en kökshandduk, låt sedan degen vila i ca 30 minuter. Gör fyllningen under tiden.

4. Fyllning: Vispa ihop mandelmassa, rumsvarmt smör, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd sedan ned blåbärssylten med en slickepott. Ställ sedan åt sidan.

5. Lägg degen på ett mjölat bakbord. Platta ut degen till en fyrkant med dina händer och kavla sedan ut till en stor rektangel, ca 4 mm tjock. Bred på fyllningen jämt över hela degen, vik sedan ett treslag (vik degens övre kant till mitten och degens undre kant till den övre kanten). Kavla nu några gånger till så att eventuella luftbubblor försvinner och du får en jämn deg. Skär sedan remsor, ca 2 cm breda, tvinna remsorna och rulla sedan ihop (se bild nedan). Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 1,5-2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader när det återstår ca 30 minuter av jästiden.

6. Om du vill ha pärlsocker på dina bullar så penslar du de med ägg och strö sedan på pärlsocker. Grädda sedan bullarna i ca 10 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Ta ut och pensla med sockerlag. OBS! Om du vill ha sockerdoppade bullar så penslar du bullarna först med ägg, och när de kommit ut ur ugnen och svalnat en aning så penslar du de med smält smör (ingen sockerlag) sedan doppar du de i strösocker. Låt bullarna svalna på galler.

Tips! Om du ska frysa bullarna så gör det gärna så fort de svalnat. Har du penslat bullarna med sockerlag så är de helt underbara även efter de varit frysta tack vare sockerlagen som bevarar och låser in saftigheten i bullen. Om du ska frysa in de sockerdoppade så kommer tyvärr sockret att smälta vid upptining, därför är det bättre att frysa in de utan att pensla de med smör och socker. När du tinat bullarna så penslar du de med smält smör och doppar de i socker – då blir de som nygjorda!

Kavla ut degen….
Vik degens övre kant till mitten…
…vik sedan degens undre kant till den övre kanten
Skär remsor som du tvinnar….
…sedan rullar du ihop till en snurra!
Klart!
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s