Kolasås

Det finns få saker som slår en riktigt god kolasås. Jag älskar att smaksätta min med flingsalt, för salt ihop med den här söta kolasåsen är en kombination som får smaklökarna att dansa. Om man inte vill ha salt i så går det såklart utmärkt att utesluta det, eller varför inte smaksätta med lite vanilj istället? Otroligt gott det också!

Receptet innehåller endast 4 ingredienser (plus smaksättning) och det är egentligen inte alls särskilt svårt att göra egen kolasås. Eller, det finns en del saker som kan gå fel och det tog mig många försök att lära mig göra en riktigt bra kolasås. Och fastän jag har gjort det här receptet säkert 100 gånger så händer det fortfarande att jag misslyckas någon gång då och då (typ att jag går iväg och sockret bränns…) Men bli inte rädda! Jag har nämligen delat med mig av mina absolut bästa tips för att ni ska lyckas, och läs gärna igenom varje punkt för när ni förstår vad man ska göra, och undvika, då är det hur lätt som helst att lyckas! Och resultatet kommer bli magiskt.

Tips & råd

Rör inte i sockret – När du satt kastrullen på spisen så får du inte röra eller blanda. Om du gör det så kommer det med största sannolikhet bildas sockerkristaller eftersom det blandas in luft. Din kolasås kommer inte få den där blanka, silkeslena konsistensen om du blandar, utan istället bli matt och grynig/sockrig. Så, undvik att röra i sockret, okej? 👏🏻

Pensla med vatten – Jag brukar ha en kopp med vatten bredvid spisen som jag doppar en bakpensel i. Sedan penslar jag insidan av kastrullen med den så att det inte bildas sockerkristaller i kanterna, vilket kan ske eftersom kanterna på kastrullerna är oftast ganska tunna, vilket gör att det kommer bli varmare där och då finns risken att sockerkristaller bildas där. Om man penslar med vatten så kommer sockret som sitter fast i kanterna glida ned i sockerlagen och på så sätt så förhindrar man sockerkristaller!

Rumsvarmt smör & grädde – Eftersom sockerlagen kommer vara vääääldigt varm så är det bra om grädden och smöret är rumsvarmt när man tillsätter det, annars finns det en risk att det skär sig. Ni förstår nog själva att det blir en ganska rejäl reaktion när kall vätska möter väldigt varm vätska. Jag brukar ljumma till grädden en stund i micron (eftersom jag alltid glömmer att ta ut grädden i tid…) under tiden som jag väntar på att sockret ska smälta.

Gå inte iväg – Det kan hända mycket under en liten stund när det kommer till att smälta socker. Jag vet inte hur många gånger jag har försökt göra flera saker samtidigt som jag gör en kolasås. Det slutar ofta med att jag kommer tillbaka till en kastrull med bränt socker, sååå mitt tips är att stanna vid spisen hela tiden, gå ingenstans!

Smälta socker – Som jag nämnde ovan så är det viktigt att ha koll på sockret. I början kan ta det ta lite tid innan sockret hunnit smälta och ändrat färg, men så fort sockret börjar få färg så går det väldigt fort och det är lätt hänt att sockret bränner vid. Sockret ska få en fin gyllenbrun färg, är det för ljust så kommer det inte smaka så mycket och om det är för brunt så kommer det smaka bittert och i värsta fall bränt. Så, det gäller att hålla koll! Tänk också på att använda en tjockbottnad kastrull, den kommer fördela värmen jämnt och minska risken att sockret bränns.

Ingredienser

200 g strösocker

Ca 0,5 dl vatten

230 g vispgrädde (ca 2 1/3 dl)

80 g smör, rumsvarmt & delat i mindre bitar

Smaksätt med:

ca 1 tsk flingsalt eller vaniljpasta/vaniljsocker

Gör så här:

1. Häll strösocker i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vattnet och blanda med sockret (tillsätt eventuellt lite mer vatten ifall det behövs, allt socker ska vara ”blött”). Sätt sedan kastrullen på spisen och värm på medelhög värme. Obs! Från stunden du sätter igång värmen så får du ej röra/blanda, då kommer det bildas sockerkristaller och slutresultatet kommer inte bli bra alls.

2. Låt sockret koka tills det får en fin gyllenbrun färg, detta tar lite tid men ha tålamod och som sagt, rör inte!! Pensla med lite vatten på insidan av kastrullen för att förhindra att sockerkristaller bildas där. Under tiden så kan du värma grädden försiktigt i micron så att den får en ljummen temperatur. Ställ sedan åt sidan.

3. När sockret har fått en gyllenbrun färg så drar du väck kastrullen från värmen. Häll i vispgrädden i en tunn stråle under kraftig omrörning. Tänk på att det kan bubbla och ånga ganska mycket. Tillsätt smöret och ställ sedan tillbaka kastrullen på spisen, men sänk till låg värme. Låt småkoka i ungefär 3 minuter (eller tills den når ca 107 grader), under omrörning så att smöret smälter och blandas in i såsen.

4. Dra sedan väck kastrullen från värmen. Rör ned flingsalt och/eller vanilj, låt svalna en aning innan du häller upp kolasåsen i en värmetålig burk med tätslutande lock. Förvara i kylskåpet. Kolasåsen håller i upp till 1 månad i kylen 💛

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s