Vaniljbullar

Finns det någon som tackar nej till en nybakad vaniljbulle? Jag tror faktiskt inte det. Dessa vaniljbullar är så otroligt goda och för att inte tala om den ljuva doften av söt vanilj som sprider sig i köket när de gräddas i ugnen…

Som vanligt när det kommer till degar så är det viktigt att du knådar degen länge, tills den blir elastisk och det har bildats bra glutentrådar. Detta kommer ge dig saftiga och luftiga bullar. Efter bullarna kommer ut ur ugnen så penslas de med sockerlag. Detta gör man för att låsa in fukten i bullen så de blir saftiga och håller sig saftiga i flera dagar, till och med efter de varit frysta. Bullarna får dessutom en superfin glans och lite extra sötma. Det är faktiskt så de gör på bageri, så om du inte testat det innan så tycker jag definitivt att du borde göra det för det kommer verkligen göra dina bullar ännu bättre!

Du behöver:

50 g jäst

5 dl mjölk

1,5 dl strösocker

2 tsk nymalen kardemumma

800 g vetemjöl

200 g smör, rumsvarmt

1 tsk salt

Vaniljfyllning:

250 g smör, rumsvarmt

3 dl strösocker

5 msk vaniljsocker eller 2 tsk vaniljpasta

ca 50 g riven mandelmassa (kan uteslutas)

Garnering:

1 ägg

Pärlsocker

Sockerlag:

1 dl sockerlag (koka upp 1 dl vatten och 1 dl strösocker tills allt socker har smält)

Gör så här:

1. Börja med att smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till ca 25 grader. Värm till 35-37 grader om du vill att bullarna ska jäsa snabbare. (Går även att använda kall mjölk, kall vätska = längre jästid). Häll mjölken över jästen och rör om tills den löst sig.

2. Tillsätt strösocker, kardemumma och vetemjöl. Börja arbeta degen på låg hastighet tills du har en degklump, tillsätt sedan smöret lite i taget och fortsätt arbeta degen på låg hastighet. När du har arbetat in allt smör i degen så tillsätter du saltet. Arbeta sedan degen i ca 15 minuter på låg hastighet (använd gärna en köksassistent om du har en sådan).

3. Täck bunken med plastfolie eller en kökshandduk, låt sedan degen vila i ca 30 minuter. Gör fyllningen under tiden.

4. Fyllning: Blanda/vispa snabbt ihop alla ingredienser till jämn fyllning. Ställ sedan åt sidan.

5. Lägg degen på ett mjölat bakbord. Platta ut degen till en fyrkant med dina händer och kavla sedan ut till en stor platta, dubbelt så hög som bred, ca 4 mm tjock. Bred på fyllningen jämt över hela degen, vik sedan över den ena långsidan mot den andra så att du har en dubbelvikt deg. Kavla ännu en gång så att eventuella luftbubblor försvinner. Skär sedan remsor ca 1,5 cm breda, rulla sedan ihop till bullar. De sista centimetrarna av remsan brukar jag vika in under bullen, så att man inte får en liten ”svans” som sticker ut efter gräddningen. (Gå in på min TikTok eller instagram @bakamedjosefine under highlighten bullar för att se video på hur jag gör). Lägg sedan på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 1,5-2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader när det återstår ca 30 minuter av jästiden.

6. Pensla bullarna med ägg (blanda gärna ut ägget med en skvätt vatten och en liten nypa salt så blir det enklare att pensla bullarna). Strö på pärlsocker och grädda sedan bullarna i ca 10 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Ta ut och pensla bullarna direkt med sockerlag. Låt sedan svalna på ett galler.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s