Lemon curd med kondenserad mjölk

Okej, hörrni. Ni vet min citronmaräng paj, den som är min absoluta favoritpaj och som jag (och ni) älskar så otroligt mycket? Jag har precis skapat något som kanske är ännu bättre… Fyllningen i den pajen gör jag ju på kondenserad mjölk och det blir helt maaagiskt gott. Sött och krämigt och bara sådär helt underbart gott. Ni som har smakat den vet vad jag menar 🤤

Nu har jag alltså gjort en lemon curd på kondenserad mjölk, och woooow säger jag bara. Jag fick verkligen kämpa för att inte äta upp allting på en gång… Ni bara måste testa det här receptet! Jag har provat mig fram, och första gången hade jag äggulor i receptet men efter ännu ett provbak så bestämde jag mig för att använda majsstärkelse istället, mycket smidigare och funkar precis lika bra. Dock så får man inte riktigt samma gula färg som när man gör en klassisk lemon curd med äggulor, men men. Jag gjorde faktiskt en tårta som bestod av tre lager av just den här lemon curden. Förstår ni då hur god den är?

Du behöver:

3 dl strösocker

1,75-2 dl citronsaft (ca 4-5 st citroner, beroende på hur syrlig du vill ha den)

220 g smör

3 msk majsstärkelse eller potatismjöl

3 msk vatten

1 burk kondenserad mjölk (sötad)

Gör så här:

  1. Börja med att blanda majsstärkelsen med vattnet i en liten skål och ställ sedan åt sidan.
  2. Häll strösocker, citronsaft och smör i en tjockbottnad kastrull med höga kanter. Låt koka upp på medelhög värme och låt sedan koka under omrörning i ca 5 minuter eller tills det når ca 110°C.
  3. Tillsätt nu majsstärkelseblandningen under kraftig omrörning. Låt sedan fortsätta koka i ytterligare ca 2 minuter eller tills det har börjat tjockna. (Se bild nedan, försökte visa hur konsistensen ska se ut)
  4. Dra väck kastrullen från värmen och häll sedan i den kondenserade mjölken lite i taget. Blanda ordentligt och låt sedan svalna en aning innan du häller över den i en glasburk med tätslutande lock. Förvara i kylskåp i upp till 7-10 dagar.

Så här ser det ut innan du tillsätter den kondenserade mjölken…

…och så här ser det ut när den är färdig! 😍

Annons

En reaktion på ”Lemon curd med kondenserad mjölk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s