Tårtbotten

Du behöver:

4 ägg (ca 220 g)

2 dl strösocker (180 g)

1 dl vetemjöl (60 g)

1 dl potatismjöl (80 g)

1 tsk bakpulver (5 g)

Gör så här:

1. Börja med att klä en springform med bakplåtspapper i botten samt runt kanterna. Jag använder en form som är 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 200 grader. (Om du använder en mindre form, t.ex 18 cm i diameter, sätt då ugnen på 175°C och grädda i ca 30 minuter)

2. Häll strösocker och ägg i en skål. Placera skålen över ett vattenbad och värm sedan upp under omrörning tills det når ca 55 grader. Om du inte har en termometer så kan du doppa ett finger i smeten och gnugga mot tummen. Om du inte känner några sockerkristaller så är den färdig.

3. Ta väck skålen från vattenbadet och vispa sedan på hög hastighet med elvisp/köksassistent i ca 7-10 minuter eller tills det blivit vitt och poröst.

4. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta sedan ned lite i taget i äggsmeten. Vänd försiktigt tills du har en jämn och klumpfri smet. Häll upp smeten i formen och grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 23-25 minuter.

5. Ta ut tårtbotten ur ugnen och vänd den upp och ned på ett bakplåtspapper. Låt svalna helt innan du tar väck formen. Frys in tårtbotten så fort den svalnat (om du inte ska använda den samma dag). När du ska använda den så tar du ut den ur frysen, låt den tina en liten stund och sedan kan du skära/dela den utan att det smular.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s