Citronmarängpaj med kondenserad mjölk

Om jag bara fick äta ett bakverk för resten av mitt liv så skulle jag nog välja den här citronmarängpajen. Det säger väl en hel del om hur god den är, eller hur? Sprött skal av digestivekex, frisk citronfyllning och söt maräng ovanpå. SÅ gott! Att den dessutom är väldigt enkel att göra ger den ännu ett pluspoäng. Fyllningen innehåller kondenserad mjölk, och det är precis det som gör fyllningen så otroligt krämig och fantastisk god. Syrligheten kan man enkelt justera genom att dra ned eller öka mängden av citronsaft.

I många recept på citronmarängpaj så gör man en fransk maräng, alltså en kallvispad maräng där man tillsätter socker lite i taget. Dock så tycker jag att den typen av maräng har en tendens att släppa i från sig vätska samt att det är lätt att få sockerkristaller i den. Så jag föredrar att göra en schweizisk maräng, vilket är en varmvispad maräng. Man värmer alltså upp äggvita och socker i en skål över vattenbad. Detta gör att sockerkristallerna smälter helt och ger en mycket stabilare maräng som inte släpper ifrån sig vätska.

Du behöver:

16 digestivekex (ca 244 g)

100 g smör

1 burk kondenserad mjölk

4 äggulor

1 dl citronsaft

4 äggvitor

3 dl strösocker

1 krm ättika eller citronsaft.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150°C. Börja med att smälta smöret och ställ sedan åt sidan för att svalna.

2. Mixa digestivekexen i en matberedare till ett fint smul och tillsätt sedan smöret.

3. Tryck ut smulblandningen i en pajform (använd gärna en med löstagbarbotten). Förgrädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

4. Blanda ihop äggulor och den kondenserade mjölken. Tillsätt citronsaften och rör om. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i ca 13 minuter. När du skakar formen ska fyllningen ha stannat, då vet du att den är färdig.

5. Lägg äggvitor, strösocker och ättika i en ren skål som tåler värme (gärna rostfri). Placera skålen över ett vattenbad. Värm på under omrörning tills den når ca 60-62 grader eller tills allt socker har smält. Ett tips är att stoppa ned ett finger och sedan gnugga mot tummen, om du inte känner några sockerkristaller så är den färdig.

6. Ta väck skålen från vattenbadet och vispa sedan i cirka 5-10 minuter tills marängen är sval och har en fast, krämig konsistens. Dekorera pajen med marängen och bränn sedan av med en brännare eller i ugnen på hög värme.

7. Låt pajen stå i kylen i ca 4 timmar innan servering.

Annons

En reaktion på ”Citronmarängpaj med kondenserad mjölk

  1. Hej Josefin. Jag bakade till 45 Pers och alla var super nöjda och runt 10 Pers så att de var de godaste marängpaj dom hade ätit. Så fick höga betyg och är själv nöjd med mitt arbete som jag la ner. Tack för receptet och självklart ska jag ge mig på flera av recepten som du erbjuder. /Marcio.J

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s