Saffranskringlor med citron- & apelsinfyllning

Ljuvliga saffranskringlor med krämig mandelmassefyllning smaksatt med ciron och apelsin, penslade med smör och doppade i socker. MUMS! Om ni vill se hur jag formar kringlorna så har jag lagt upp en video på min Instagram, klicka HÄR för att se den.

Dessa är verkligen helt magiskt goda! Jag älskar ju saffransbullar i alla dess former, men dessa sockrade saffranskringlor ligger utan tvekan på delad första plats med lussebullar. Så, så goda!! Och fyllningen som är smaksatt med citron och apelsin är underbar. Ni bara måste prova!

Ingredienser (ca 18-20 st)

0,5 g saffran + 1 tsk strösocker + 0,5 dl mjölk

25 g jäst

2 dl mjölk, kylskåpskall

1 ägg

1 dl strösocker

550-600 g vetemjöl

110 g smör, rumsvarmt

0,5 tsk salt

Fyllning

110 g smör, rumsvarmt

110 g mandelmassa

0,5 dl strösocker

1 tsk potatismjöl/majsstärkelse

zest från 1 citron & 1 apelsin

Garnering

Smält smör (ca 30 g)

Strösocker att doppa kringlorna i

Gör så här:

  1. Stöt saffran med 1 tsk strösocker. Värm den lilla mängden mjölk till kokpunkt. Häll saffranssockret i en degskål och häll över den heta mjölken. Rör om och låt sedan stå i ca 20-30 minuter för att utveckla mer smak.
  2. Häll i resterande mjölk (kylskåpskall) i skålen och smula ned jästen. Tillsätt sedan ägg, strösocker och vetemjöl. Börja arbeta degen på låg hastighet i ca 5 minuter. Tillsätt sedan smöret lite i taget samtidigt som degen knådas. Tillsätt sedan saltet. Fortsätt arbeta degen i ytterligare ca 10 minuter eller tills du har en glansig och elastisk deg.
  3. Täck skålen med plastfolie och låt vila (inte jäsa) i ca 20 minuter. Gör under tiden fyllningen.
  4. Fyllning: Grovriv mandelmassan och lägg i en skål. Tillsätt smör, socker, potatismjöl och zest från citron & apelsin. Vispa snabbt ihop tills du har en slät fyllning. Ställ åt sidan.
  5. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord till en stor rektangel, ca 30×40 och ca 6 mm tjock. Bred på fyllningen. Vik degen dubbel. Kavla några gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. Skär remsor, ca 1-2 cm breda. Tvinna remsorna och forma kringlor (se video på min Instagram HÄR). Lägg på plåtar klädda med bakplåtspaapper. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, tar ca 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 200 grader när bullarna börjar bli färdigjästa.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter, de ska få lite lagom med färg. Ta ut och flytta över kringlorna till ett galler där de får svalna.
  8. När bullarna har svalnat (de kan vara lite ljumna fortfarande) så penslar du de med smält smör och doppar sedan i strösocker. Klart! Förvara bullarna i plastpåsar. Om du ska frysa bullarna så väntar du med att pensla och doppa bullarna i socker, gör det istället när bullarna har tinat (annars smälter sockret i frysen och bullarna blir klibbiga).
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s