Mjuk pepparkaka med cream cheesefrosting

Mjuk pepparkaka med cream cheesefrosting, en riktigt saftig och smakrik kaka som verkligen hör julen till. Den mjuka pepparkakan är såklart otroligt god att ätas som den är, utan frostingen. Men jag gillar att lyxa till det och nästan alla kakor blir ju extra goda när de toppas med en god frosting.

Den här färskost-frostingen är en av mina absolut favoriter när det kommer till frostings. Jag använder den bland annat till min morotskaka och som bas i många av mina andra recept på frostingar. Smaken och konsistensen är verkligen helt perfekt, och den passar otroligt bra även till den här mjuka pepparkakan!

Ingredinser

75 g smör

3 ägg

1 dl rörsocker eller farinsocker

2 dl strösocker

1 dl vispgrädde

1 dl gräddfil (funkar även med filmjölk, creme fraiche eller turkisk yoghurt)

1,5 dl rårörda lingon eller lingonsylt

3 dl vetemjöl (180 g)

2 msk pepparkakskryddor (eller 1 tsk mald nejlika, 1 msk kanel, 1 msk ingefära och ev. 1 tsk stötta kardemummakärnor)

1 tsk bikarbonat

1 krm salt

Cream cheesefrosting

150 g smör, rumsvarmt

150 g florsocker (2,5 dl)

150 g färskost, t.ex philadelphiaost

0,5 tsk citronsaft

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform (24 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten och på kanterna.
  2. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
  3. Vispa ägg och socker på hög hastighet i ca 5 minuter eller tills det blivit ljust och riktigt poröst.
  4. Tillsätt det smälta smöret samt lingon, grädde och gräddfil
  5. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och sikta sedan ned i smeten. Vänd försiktigt till en klumpfri smet. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan du lägger på frostingen.
  6. Cream cheesefrosting: Vispa det rumsvarma smöret med florsockret i ca 5 minuter på hög hastighet eller tills det blivit vitt och krämigt. Tillsätt färskost och citronsaften och vispa snabbt ihop tills allt är blandat. Bred på eller spritsa frostingen på kakan. Om frostingen är för mjuk för att spritsa så kan du ställa den i kylen en stund.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s